Samo je onaj Van Bastenov volej bio ljepši

DOK odbrojavamo posljednje dane do početka Svjetskog prvenstva u Rusiji, odabrali smo za vas deset najljepših golova u povijesti Mundijala. Od Urugvaja 1930. do Brazila 2014. bilo je puno predivnih golova tako da izdvojiti najljepše od najljepših nije bio lak zadatak. Odlučili smo se za ovih deset ljepotana. Odbrojavanje je počelo.

3. Maxi Rodriguez: Argentina - Meksiko 2:1, SP u Njemačkoj 2006.

Nakon što su na jedvite jade dobili sjajnu Obalu Bjelokosti, remizirali s Nizozemcima i poigrali se s demoraliziranom balkanskom četom pod imenom Srbija i Crna Gora, reprezentacija Argentine je kao prvoplasirana u skupini izborila nastup u osmini finala.
 
S druge strane, Meksiko je kao i bezbroj puta dosad na Mundijalima grupu prošao, a onako, uz muku Isusovu i uz dosta sreće. Ali su je prošli. Poraz od Portugala, remi sa slabašnom Angolom i pobjeda protiv Ivankovićeva Irana.

I tako su u osmini finala, 24. lipnja u Leipzigu snage odmjerili Argentina i Meksiko. Susret je počeo otvorenom igrom obje ekipe i već u desetoj minuti bilo je 1:1. Poveli su Meksikanci preko kapetana Rafe Marqueza, a četiri minute poslije izjednačio je neizbježni Crespo.

 
I tada, nakon vatrenog početka, ništavilo. Osamdeset minuta krvave borbe bez ikakvih šansi. A onda, u produžecima, točnije u 98. minuti Maxi Rodriguez izvodi potez prvenstva. Jednu visoku loptu prima na prsa i s 20, 25 metara volejem zakucava u rašlje golmana Sancheza. Zlatni, ali i doslovno zlatni gol je odveo Argentinu u četvrtfinale, a Maxiju Rodriguezu priskrbio je vječnu slavu svih zaljubljenika nogometa. Takav volej svijet nije vidio od finala EP-a 1988. kad je Labud iz Utrechta napravio nešto što nitko nikad prije njega napravio prije, ali ni poslije ponovio nije.
 
 

 

Pročitajte više