"Samo je pitanje vremena kad će se Eduardo dokazati u Arsenalu"

VODEĆI britanski stručnjak za istočnoeuropski nogomet Jonathan Wilson za Guardian je komentirao transfer Eduarda da Silve u Arsenal, a o hrvatskom napadaču ima vrlo visoko mišljenje.

"Prije nešto više od godinu dana prvi sam put počeo primijećivati Eduarda da Silvu. Pio sam kavu u restoranu u planinama iznad Splita, gledao Jadransko more i intervjuirao Slavena Bilića. Postoji dečko koji je vrlo poseban, došao je iz Ria s 15 godina i već bi sada mogao biti u momčadi Manchester Uniteda. Vjeruj mi, napravit će velike stvari, rekao mi je tada Bilić.", piše Wilson u Guardianu.

Englez je s Bilićem razgovarao za potrebe svoje knjige "Iza željezne zavjese: Putovanja u istočnoeuropskom nogometu", a i inače o hrvatskom izborniku ima vrlo visoko mišljenje.

Wilson smatra kako je u današnjem nogometu sve manje pravih golgetera, a Eduardo je prema njemu upravo to. "Danas se od napadača traži da znaju više od jednostavnog ubacivanja lopte u mrežu. Zoran Filipović, bivši trener Crvene Zvezde, rekao je kako su fizička sprema i organizacija obrane danas takve da više ne postoje šanse za klasične golgetere".

"Filipović je djelomično bio u pravu. No, 24-godišnji Da Silve ima učinak kojeg se ne bi posramili ni najbolji strijelci bilo kojeg doba. Istina, još se treba dokazati na najvišoj razini, ali samo je pitanje vremena kada će i za to dobiti priliku. Čak i kad se uzme u obzir da je hrvatska liga u srednjem rangu europskog nogometa, njegov je učinak izvanredan.", analizira Wilson, navodeći još jednom nevjerojatna 34 gola u 32 utakmice te prvi hat-trick ikad u "hrvatskom classicu" između Dinama i Hajduka.

"Da Silva je najzaslužniji i za uspjehe hrvatske reprezentacije u kvalifikacijama za Euro 2008. Protiv Engleske je fantastičnim udarcem glavom posramio Robinsona te donio pobjedu Hrvatskoj u utakmici koja je bila blizu tome da završi remijem. Kasnije je donio pobjedu i protive Estonije, kada loše dodavanje i polušansu s dvadesetak metara pretvorio u pobjedonosni gol.", nastavlja tekst, koji je prenesen i na službenim stranicama Arsenala.

Wilson zaključuje mišljenjem kako klasični golgeteri možda i jesu vrsta u izumiranju te da je njihova uloga u reprezentacijama mnogo veća, jer obrane nisu toliko uigrane, pa češće dolazi do polušansi. Tada igrači poput Eduarda donose pobjede.

Iako je Eduardo prema engleskom stručnjaku pripadnik te "izumiruće vrste" u modernom nogometu, ipak vjeruje kako će bivši Dinamovac ostaviti traga i u Premiershipu.

Osim Duduovog "ubojitog instinkta" i odličnog izbornika, Wilson kao ključne igrače za uspjehe hrvatske reprezentacije navodi i "uvijek solidnog Roberta Kovača", ali i Luku Modrića te Vedrana Ćorluku, za kojeg piše da je jedan od najperspektivnijih desnih bekova u Europi.

Foto:H.P.

Pročitajte više