Samo još jedan dan u prirodi

NA MAKSIMIRU će se Bilićevoj ekipi sutra suprotstaviti jedan od rijetkih preostalih nogometnih autsajdera u Europi, ekipa koju krasi epitet jedne od "najprljavijih" momčadi Starog kontinenta i čija igra nema puno veze s nogometom. Iako će Bilić upozoravati da im Englezi cijelo poluvrijeme nisu uspjeli zabiti gol, koliko je Andora doista loša pokazuje podatak da su u 52 službene utakmice uspjeli upisati tek jednu pobjedu.

Tu pobjedu Andora je upisala u kvalifikacijama za SP u Njemačkoj prije četiri godine kada je sa 1:0 na domaćem terenu pobijedila Makedoniju. Gol u toj utakmici postigao je legendarni andorski branič Marc Bernaus koji unatoč tek navršenoj 31. godini odbija nastupati za reprezentaciju, jer više, navodno, nema snage ni volje.

Svaki 20. listopad slavlje u spomen na povijesnu pobjedu protiv Makedonije

U Andori se, kažu tamošnji novinari, te pobjede svi sjećaju kao da je bila jučer, a svaki se 20. listopad slavi kao povijesni dan tamošnjeg nogometa. Dodajmo da su se nakon te povijesne pobjede u javnosti pojavile optužbe da je utakmica bila namještena, jer nitko nije mogao povjerovati da je Andora doista sposobna nekog pobijediti.

Andora je po Fifinom renkingu tek 185. momčad svijeta, a od Europskih ekipa iza njih su tek San Marino i Farski otoci. Andora je u pet dosadašnjih kvalifikacijskih ciklusa odigrala 52 utakmice, a uz spomenutu pobjedu protiv Makedonije imaju i dva remija - protiv Finske i opet protiv Makedonije. Zanimljiv je podatak da su u dosad odigranim utakmicama imali najveći broj crvenih i žutih kartona među europskim ekipama, odakle i potječe predodžba o Andorcima kao "prljavom" protivniku. Izbornik reprezentacije je još od 1999. godine David Rodrigo.

Andorska kućica u 4-5-1 formaciji

U razgovoru s andorskim novinarima doznali smo da će Andora vrlo vjerojatno igrati u tradicionalnoj formaciji 5-4-1. Na vratima će biti 38-godišnji veteran Koldo, dok će petorku u posljednjem redu sačinjavati s lijeva na desno Txema, Juli Fernandez, Ilde Lime, Escura i Ayala. U sredini će igrati ova četvorka: Marc Pujol, Marcio Vieira, Xavi Andorra i Manolo Jimenez, dok će u špici biti Fernando Silva. Najbolji igrač, jedini profesionalac i kapetan ove momčadi iskusni je stoper talijanske Triestine Ilde Lime.

Od kvalitetnijih igrača treba spomenuti svakako Marca Pujola i mladu nadu 23-godišnjeg Xavija Andorru iako to "kvalitetnijih" treba naravno shvatiti uvjetno. Svi ostali nogometaši igraju u znatno slabijim momčadima, a većina su amateri koji se profesionalno bave takvim poslovima kao što je npr. vrtlarstvo. O njihovoj "snazi" svjedoči i podatak da je ukupna cijena ekipe 1,35 milijuna eura, što znači da vrijede jedva koji euro više od Hajdukovog vratara Danijela Subašića, kojeg je Bilić u reprezentaciju pozvao kao trećeg golmana.

"Nećemo opet primiti sedam golova"

Nogometaši Andore danas su u dobrom raspoloženju stigli na zagrebački aerodrom, ali izbornik Rodrigo, nakon dočeka koji im je priredio Zorislav Srebrić, nije bio raspoložen za izjave. Novinare je izbjegao pod izlikom da ne priča engleski. Umjesto izbornika progovorio je jedan od njegovih odabranika, Jordi Escura koji tvrdi kako publika na Maksimiru ovoga puta neće vidjeti punu mrežu njegove ekipe, te objašnjava kako bi se zadovoljili s porazom od dva pogotka razlike.

Ipak uspjeli smo dobiti nekoliko Rodrigovih misli posredstvom gostujućih novinara koji su nam preveli izbornikovo posljednje obraćanje javnosti prije utakmice. Prije prevođenja Rodrigovih izjava gostujući novinari objasnili su nam kako u Andori ne samo da nije popularan nogomet, već nijedan sport. Naime, od 80 tisuća ljudi koji žive tamo veliki je broj (čak 70 posto) Španjolaca, koji naravno nemaju interesa za niželigaški, amaterski nogomet. Kvalitetnije andorske momčadi se naravno natječu u španjolskim ligama, iako je njih zapravo vrlo malo.

Izbornik Rodrigo: Želim da ponovimo nedavnu utakmicu s Engleskom

"Hrvatska je vrlo jaka reprezentacija i ima pregršt sjajnih igrača, dok mi jedva da možemo skrpati momčad. Što očekujem? Očekujem da se moja momčad predstavi kao u posljednja dva susreta, pogotovo u onom s Engleskom kada smo na moju radost veliki dio utakmice igrali vrlo dobro. Zadovoljio bi me jedan minimalan poraz, jer svi mi znamo snagu ove hrvatske reprezentacije. Znam da će oni pokušati na nama nabijati gol razliku i samo se nadam da u tome neće uspjeti", rekao je izbornik Andore David Rodrigo.

Porazgovaravši još malo za kraj s andorskim novinarima uvidjeli smo da vrlo dobro barataju imenima hrvatskih reprezentativaca i da s velikim respektom izgovaraju njihova imena. Na spomen napadačkog terceta Klasnić - Olić - Petrić mame se izričito teški uzdasi. Andorci jednostavno shvaćaju da na Maksimiru, kao ni na velikom broju drugih terena pa i velikim dijelom na domaćem, nemaju što tražiti. Za njih je svaka nova utakmice tek izlet, prilika za zabavu, koju će prepričavati dok sljedeći tjedan budu ustajali u pet sati kako bi Andora imala svježi kruh.

Petar Vidov / Vedran Buble
Foto: K.H.

Pročitajte više