Šampanjac i blicevi dočekali Mirjanu Lučić

NAKON devet godina egzila, tenisačica koja je figurirala kao nasljednica Steffi Graff se vratila u Hrvatsku, točnije na Hvar.

"Osjećam se u šoku i nevjerojatno što sam napokon u Hrvatskoj i što me ovdje čeka velika budućnost. Konačno sam doma!", presretno je izjavila 25-godišnja tenisačica koja je 1998. na Floridu pobjegla zbog nasilnog oca i "straha za vlastitu sigurnost", kako je govorila.

Čini se da je sve spremno za novu rundu ljubavi Mikice i hrvatske javnosti, jer kao što je u drugoj polovici 90-ih bila slavljena, a nakon odlaska u Ameriku i prilično bahatog odnosa prema hrvatskim novinarima, (kada je sa njima odbijala pričati na hrvatskom) i zaboravljena, iznimno veliki broj novinara svih medija nazočan na dočeku, svjedoči da je hvarski gradonačelnik Pjerino Bebić, koji ju je pozvao da se preseli na Hvart, povukao pravi potez.

"Tada sam bila mlada cura, jedan novinar me uvrijedio i ja sam nažalost tako reagirala i prema svim ostalima. Ostavljam prošlost i sve ružne stvari iza sebe. Moja volja, disciplina i želja da uspijem su tu. Glava mi je sto posto čista i u tenisu", optimistično gleda Lučić na novi početak, a prema njenim riječima, zakopane su sjekire i sa izbornikom Prpićem, kojeg je nedavno napala zbog nepozivanja u Fed Cup reprezentaciju: "Konflikt sa Prpićem je stvar prošlosti i nemam nikakvih problema sa izbornikom"

Najveće probleme je imala sa ocem, radi kojeg je doslovno pobjegla iz zemlje i govorila da se boji za svoju sigurnost: "Nemam komentara što se tiče oca. Što se tiče sigurnosti moram reći da sam predugo bila van kuće i da sam se morala vratiti, a nikad ne znate što će se dogoditi s avionom, hoće li se srušiti", našalila se

Poduzetni hvarski gradonačelnik je Mirjani, koja je nakon četverogodišnje pauze na Touru zapala u financijske poteškoće, ponudio utočište na Sunčanom otoku, gdje bi Mirjana i njena obitelj (naravno, bez oca) imale  smještaj i uz pomoć Hvara i sponzora, osiguran novac za nastup na 30-ak turnira godišnje.

"Ja sam mlada poslovna žena i sretna sam što sam upoznala Pjerina koji zna gledati u budućnost"

"Mirjana, dobrodošla na For", poželio joj je Pjerino Bebić, jer će Mirjana biti njegova gošća točno preko puta njene Makarske, gdje je živjela i napravila prve teniske korake i čiji gradski oci nisu pokazali marketinško-promidžbeni interes kao Bebić, koji je Hvaru ovime priskrbio još medijske pozornosti.

Smijenjeni makarski gradonačelnik Siniša Srzić je izjavio kako Makarska ima prioritetnijih stvari nego izdvajati novac za Mirjanu Lučić i da ne želi davati novac za nju na štetu drugih gradskih sportaša. Tenisačica je komentirajući to otkrila prave razloge koji stoje iz njene odluke: "Ja sam mlada poslovna žena i sretna sam što sam upoznala Pjerina koji zna gledati u budućnost. Što se tiče Makarske, gospodin Srzić ima pravo trošiti novac na ono što želi"

"Mirjana je vrijedna sportašica i osoba koja ima humanitarnu crtu. Pjerino Bebić je veliki prijatelj sporta i zaljubljenik u sport.", slavio je Bebićev potez i Željko Klarić, pomoćnik ministra Primorca i njegov izaslanik na dočeku.

Trener Beroš: Mirjana može dobiti svakoga

"Mirjana je i više nego spremna za dvoboje sa najboljim svjetskim tenisačicama. Do kraja ove godine planiramo nastupe na turnirima, a dogodine se vraćamo u svjetski vrh i osvajanju turnira", izjavio je Ivan Beroš, trener trenutno 444. svjetske i 11. hrvatske igračice.

Ona ne bi imala ništa protiv pozivnice za Wimbledon, gdje je 1999, kao 17-godišnjakinja ostvarila najbolji rezultat karijere na Grand Slamu, kada ju je u tri seta porazila Steffi Graf.

Od Grand Slama do 524. mjesta

Mirjana Lučić je u juniorskoj karijeri osvojila US Open 1996 i Australian Open godinu poslije u singlu i parovima, a sve to sa samo 14 godina.

Profesionalka je postala sa 15 godina i odmah osvojila turnir na Bolu, što je ponovila i sljedeće godine.

Iste godine je postala i najmlađa pobjednica na Australian Openu, gdje je trijumfirala u paru sa Martinom Hingis.

Nakon Wimbledona 1999, dolazi do velikog pada u njenoj karijeri, a od 2003. do 2007. nije uopće igrala. Vratila se na turnirima u Memphisu i Indian Wellsu u veljači i ožujku, gdje je gubila u drugom kolu.

Pozivnica za challenger u Rimu je značila njen ponovni ulazak na ranking, gdje je dobila 524. poziciju. Skok za oko sto mjesta je uslijedio nakon što je u prvom kolu pobijedila 65. tenisačicu na svijetu, Vesninu.

Z.A.

Foto: H.P.

Pročitajte više