PREMIERSHIP

Wenger je otkrio mnoge talente, ali ova sedmorica pokazuju koliko je znao promašiti

Foto: EPA

ARSENE WENGER kao menadžer Arsenala brzo je stekao reputaciju zbog otkrivanja mladih dragulja, ali nije mu se svaki potez isplatio.

Wenger je nepoznate mladiće poput Nicolasa Anelke i Koloa Tourea pretvorio u igrače svjetske klase tijekom 22-godišnje vladavine u sjevernom Londonu, ali nije svakog od tih talenata pretvorio u zlato, piše Planet Football.

Osim poznatijih podbačaja, bilo je tu igrača za koje vam se može oprostiti što ste zaboravili da uopće postoje, a kamoli da ih je Wenger doveo u Arsenal.

Amaury Bischoff

"Dolaskom Bischoffa u Arsenal Wenger je još jedanput doveo nepoznatog mladića koji bi lako mogao postati netko kome ćemo se diviti u budućnosti", napisao je Bleacher Report nakon Bischoffova potpisa za Arsenal u ljeto 2008.

Znakovi upozorenja bili su vidljivi kad je Bischoffov transfer iz Werdera odgođen dok veznjak nije pokazao da je fizički spreman nakon dviju operacija prepona. Wenger je i sam priznao da se "kockao s njegovim talentom".

Pokazalo se da se kocka nije isplatila jer je Bischoff odigrao samo 74 minute za prvu momčad Arsenala tako što je četiri puta ušao s klupe, a prije nego što će ga klub otpustiti nakon prve sezone.

Bivši mladi reprezentativac Portugala većinu ostatka karijere proveo je u njemačkoj trećoj ligi, ali naknadno je u intervjuu za Goal.com otkrio da je i dalje u kontaktu s Wengerom.

"Još imamo dobar odnos iako ne razgovaramo svaki dan", rekao je. "Ali vidimo se jedanput ili dvaput godišnje."

Juan

Činjenica da Juan nije najgori Brazilac koji je zaigrao za Arsenal dovoljno govori o tome koliko je igrača moglo završiti na ovom popisu.

Lijevi bek stigao je iz Samo Paula 2001. kao 19-godišnjak, sakupio dva nastupa u kupovima i u drugom asistirao Rayu Parlouru za gol, prije nego što su mu ozbiljno stradali križni ligamenti.

Nakon oporavka poslali su ga na posudbu u Millwall na dva mjeseca, ali kad se vratio, prilika za igru bilo je malo jer su ispred njega u hijerarhiji bili Ashley Cole i Gael Clichy.

Juan se vratio u Brazil, osvajao titule s Fluminenseom, Flamengom i Santosom te čak ubilježio dva nastupa za reprezentaciju.

Embed from Getty Images

Alberto Mendez

Stigao je istog ljeta kad i Nicolas Anelka, Emmanuel Petit i Marc Overmars pa je lako objasniti zašto je Mendez u Arsenalu ostao u sjeni.

Veznjak je igrao u njemačkoj petoj ligi i studirao kad je Wenger bio jedan od 150 gledatelja na utakmici njegova SC Feuchta protiv ESC Rangierbahnhofa iz Nürnberga.

Mendez nije razumio zašto ga Wenger želi dovesti te je priznao da je na toj utakmici igrao loše. "Već smo odavno bili osigurali ulazak u četvrtu ligu pa nismo trenirali mjesec dana, samo smo išli na razne neformalne zabave zbog promocije. Igrao sam, ali daleko od najbolje razine. Idućeg jutra trener me nazvao i rekao mi da me Wenger želi dovesti, a ja sam mu odgovorio da je sigurno još pod utjecajem alkohola. Kad sam došao u London na pregovore, rekao sam Arseneu tri puta: 'Gledali ste me samo jedanput, igrao sam loše, a i dalje me želite dovesti. Jednostavno ne razumijem.'"

Wenger je i sam priznao da je Mendez bio užasan na toj utakmici pa nije iznenađenje to što nije ostavio značajan trag u sjevernom Londonu. Odigrao je 11 utakmica u svim natjecanjima tijekom pet sezona. Ali barem je debi obilježio golom protiv Birmingham Cityja u Liga kupu.

Embed from Getty Images

Stathis Tavlaridis

Došao je za milijun funti iz grčkog Iraklisa kao 21-godišnjak 2001., ali pred Tavlaridisom je bila teška borba za Arsenalovu prvu momčad sa Solom Campbellom, Martinom Keownom, Tonyjem Adamsom i Kolom Toureom na stoperskim pozicijama.

Sedam od osam nastupa za Arsenal upisao je u Liga kupu, ali bivši grčki reprezentativac kasnije se dokazao u francuskoj Ligue 1.

Tavlaridis je za Lille igrao u Ligi prvaka i bio kapetan Saint-Etiennea nakon što ga se povezivalo s povratkom u Premier ligu, što je moglo i nije moralo imati veze s činjenicom da mu je agent bio Willie McKay.

Embed from Getty Images

Stefan Malz

Još jedan igrač s ovog popisa koji je zabio na debiju za Arsenal. Malzov učinak od dva gola u 14 nastupa navodi na zaključak da je bio vrijedan 650.000 funti, koliko je plaćen 1960 Münchenu u ljeto 1999.

Točno dvije godine nakon dolaska Malz je prodan za 580.000 funti Kaiserslauternu, u kojem se mučio s ozljedama i ubilježio samo 33 ligaška nastupa u četiri sezone prije nego što ga je trener Kurt Jara otpisao. Pred kraj karijere igrao je u 11. razredu njemačkog nogometa.

Tomas Danilevičius

Danilevičius je definitivno postigao velike stvari u karijeri jer je trenutačno predsjednik Litvanskog nogometnog saveza.

Napadač je zaslužio milijun funti vrijedan transfer u Arsenal 2000. kad je bio na probi te na predsezonskoj prijateljskoj utakmici zabio Barceloni na debiju Marca Overmarsa za katalonski klub, na kojem je Nizozemca ozlijedio bivši suigrač Lee Dixon.

Danilevičius je u premierligaškom debiju zamijenio Thierryja Henryja kad je Arsenalu trebao gol u remiju sa Sunderlandom 2:2.

Wenger je vjerojatno trebao ostaviti Henryja u igri jer je Danilevičius ubilježio samo dva nastupa za Topnike kao zamjena, nekoliko mjeseci kasnije otišao na posudbu u Dunfermline te napustio klub na kraju prve sezone. Do kraja nomadske karijere uglavnom je igrao u talijanskoj Serie B.

Ali uvijek će mu ostati taj gol protiv Barcelone.

Kaba Diawara

Popis klubova na kojem su Arsenal, Marseille i PSG daje naslutiti da je Diawara bio napadač sjajnog pedigrea.

Ali detaljniji pogled otkriva da je proveo samo po šest mjeseci u Arsenalu i Marseilleu, a PSG ga je u tri godine četiri puta slao na posudbe.

Te posudbe uključivale su povratak u Englesku, gdje je igrao za Blackburn i West Ham, za koje također nije postigao nijedan gol.

Embed from Getty Images

Pročitajte više