ATLETIKA

Semenya izbačena sa SP-a jer ne želi smanjivati razinu testosterona

Foto: EPA

SVJETSKA prvakinja na 800 m ipak neće braniti naslov na predstojećem SP-u u Dohi nakon što je švicarski sud potvrdio odluku IAAF-a da Caster Semenya mora uzimati lijekove za smanjivanje razine testosterona ako se želi natjecati među ženama.

"Vrlo sam razočarana jer neću moći braniti teško stečeni naslov, ali to me neće odvratiti od nastavka moje borbe za ljudska prava svih sportašica kojih se ovo tiče", rekla je 28-godišnja Južnoafrikanka u priopćenju.

Prošlog je mjeseca Švicarski vrhovni sud privremeno ukinuo novo pravilo IAAF-a da svi "DSD sportaši" moraju smanjivati razinu testosterona ispod pet nanomola po litri barem šest mjeseci ako se žele natjecati u međunarodnoj konkurenciji u disciplinama između 400 metara i jedne milje. "DSD sportaši" su izraz koji je skovao IAAF, označava ljude s "drukčijim spolnim razvojem", a odnosi se na žene s većom količinom testosterona u organizmu od one koja je propisana.

Semenya to nije željela činiti i žalila se Sportskom arbitražnom sudu, ali on je stao na stranu krovne atletske organizacije jer je zaključio da visoka razina testosterona donosi materijalnu prednost u ženskoj konkurenciji.

Međutim, sad je Švicarski vrhovni sud promijenio svoju odluku pa će Semenya propustiti Svjetsko prvenstvo u Dohi koje se održava od 27. rujna do 6. listopada.

Semenya je svojom pojavom i rezultatima šokirala svijet 2009. godine kad je kao 18-godišnjakinja osvojila zlato na Svjetskom prvenstvu u Berlinu na 800 metara. Isto je učinila i 2011. i 2017., a uzela je i oba olimpijska zlata u tom razdoblju - u Londonu 2012. i u Riju 2016. godine.
 

Pročitajte više