Senzacija na lutriji za NBA draft. Sa samo 3% šanse dobili prvi pick

Foto: Profimedia

NA NBA draftu 2024. godine prvi će birati Atlanta Hawksi. To je senzacionalni rezultat večerašnje draft lutrije, na kojem su Hawksi imali samo tri posto šanse da biraju prvi, a čak je devet klubova imalo veće šanse od njih. Ovo je prvi put u povijesti da će Hawksi imati prvi izbor drafta.

Drugi će birati Washington Wizardsi, a drugi najveći dobitnik lutrije su Houston Rocketsi, vlasnici picka Brooklyn Netsa, koji je s devetog skočio na treće mjesto. Četvrti pick imat će San Antonio Spursi, kao i osmi koji su dobili od Toronto Raptorsa. Najveći gubitnici lutrije su Detroit Pistonsi, koji su imali najlošiji omjeri i najveće šanse za prvi izbor, a pali su na peto mjesto.

Kako lutrija funkcionira?

Lutrija se vrši tako da se 14 kuglica označenima brojevima od 1 do 14  stavlja u bubanj, a svakoj od 14 momčadi dodijeljen je određeni postotak od mogućih 1000 kombinacija četiriju izvučenih brojeva. Najlošije četiri momčadi imale su podjednak broj kombinacija (Detroit i Washington po 140, Charlotte 133, Portland 132), a sljedeće sve manje, ovisno o poretku na kraju minule sezone, sve do Golden Statea koji je imao samo sedam dobitnih kombinacija.

Kad se izvuku prve četiri kuglice, prvi pick dodijeli se klubu koji je imao odgovarajuću kombinaciju, a nakon toga proces se ponavlja još tri puta dok se ne odredi poredak prve četiri momčadi na draftu. Ostale momčadi biraju prvotnim redom, određenim prije lutrije, baš kao i one koje su ušle u play-off i nisu sudjelovale u lutriji.

Tko su kandidati za najviše pickove?

Ovogodišnji draft načelno se smatra najlošijim u posljednjih 20 godina, ali samo u smislu vrhunskih talenata vrijednih najviših pickova, što znači da se ne očekuje puno budućih All-Star igrača. No, vrlo je dubok u smislu potencijalno dugogodišnjih korisnih rotacijskih igrača, pa je dojam da nema osobite razlike između, primjerice, osmog i 24. picka.

Slabu generaciju američkih sveučilištaraca trebali bi iskoristiti europski igrači i očekuje se da bi čak trojica mogla biti izabrana među prvih pet, pa tako i prvim pickom. Radi se o dvojici Francuza - Alexu Sarru i Zaccharieu Risacheru - i playmakeru Crvene zvezde Nikoli Topiću.

Alex Sarr (Profimedia)

Iako ni približno nema konsenzusa oko toga tko će biti izabran prvi, mnogi mediji u svojim "mock draftovima" predviđaju da će to biti Sarr, 216 cm visoki 19-godišnji Francuz, koji je ovu sezonu proveo u Perth Wildcatsima u australskoj ligi, koja je sve popularniji poligon za NBA talente.

Njegovi najjači aduti su atletizam i obrambeni instinkti te potencijal da se razvije u jednog od boljih defenzivnih centara lige i ofenzivno korisnog igrača koji neće stvarati gužvu u reketu, ali ne bude li se razvijao, može se ispostaviti kao velik promašaj.

Sarrov sunarodnjak i vršnjak Risacher 202 je centimetra visok krilni igrač koji je igrao u domaćoj ligi, u Bourgu. Kvalitetan je šuter koji zna kreirati za sebe, solidan je defenzivac i odličan u tranziciji, sve što klub može poželjeti od pouzdanog rotacijskog igrača.

Nikola Topić (Dragana Stjepanovic / ABA League j.t.d.)

Visoko kotira i 18-godišnji Srbin Nikola Topić, koji je u prvom dijelu sezone briljirao u Megi, a zatim prešao u Crvenu zvezdu i propustio četiri mjeseca zbog ozljede. Amerikanci ga vole uspoređivati s Lukom Dončićem, ne samo zbog zemljopisa, nego i jer je sa 198 cm iznadprosječno visoki playmaker s izuzetnim osjećajem za igru i prodornošću koja će na širokim NBA parketima još više doći do izražaja.

Draft prvi put razvučen na dva dana

Od američkih igrača najveće se šanse za izbor među prvih pet generalno daju 218 cm visokom centru Donovanu Clinganu, koji je u dvije godine s Connecticutom osvojio dva NCAA naslova. Tu su i bekovi Robert Dillingham, Stephon Castle i Reed Sheppard, a među 10 bi mogao biti izabran i Litvanac Matas Buzelis, koji je sezonu proveo u G-Leagueu.

NBA draft tradicionalno će se održati u njujorškom Barcleys Centru, dvorani Brooklyn Netsa, a prvi put u povijesti bit će razvučen na dva dana - 26. lipnja će se održati prva, a dan kasnije druga runda. Osim komercijalnih, jedan od razloga za razdvajanje bila je želja NBA lige da svi izabrani igrači dobiju zasluženu pozornost i da se više ne ponovi situacija kao s Nikolom Jokićem, koji je u drugoj rundi izabran dok su u TV prijenosu bile reklame.

Pročitajte više