Senzacija u Belgiji: Giancarlo Fisichella na "pole positionu"



APSOLUTNA senzacija sezone dogodila se na službenom treningu uoči 12. utrke sezone u Formuli 1, Velike nagrade Belgije, na stazi u Spa Francorscampsu, budući je pole-position osvojio vozač Force Indije Giancarlo Fisichella.

Ovaj 36-godišnji talijanski pilot došao je tako do svoje 4. najbolje startne pozicije u karijeri, a svojoj je momčadi Force Indiji donio prvi pole-position u njenoj povijesti.

Iako je Fisichella vrlo vjerojatno imao puno manje goriva od konkurencije, to ne umanjuje njegov uspjeh, a podatak da će on startati s prve pozicije još je zanimljiviji ako se uzme u obzir da vozači Force Indije ove sezone nisu osvojili niti jedan bod u 11 dosadašnjih utrka.

Iza Fisichelle, kojem je ovo prvi pole-position od VN Malezije 2006. godine, startat će još jedan Talijan, Jarno Trulli iz Toyote, dok će s treće i četvrte pozicije krenuti vozači BMW-a i Brawn GP-a, Nick Heidfeld i Rubens Barrichello.

"Ovo je nevjerojatno, nisam očekivao pole-position, pogotovo ne nakon slabih rezultata sa slobodnih treninga. Jutro smo proveli otklanjajući probleme, bolid je bio mnogo bolji, pa je sve i ispalo iznad svih očekivanja. Očekivao sam da ću biti kompetitivan, ali da ću osvojiti najbolje startno mjesto to nisam. Meni je ovaj rezultat čudesan", kazao je Fisichella, kojem je ovo prvi pole-position od Velike nagrade Malezije 2006.

"Jedva čekam utrku, ulazim u nju pun samopouzdanja. Osobno mi je ovo jedna od najdražih staza, na njoj sam postigao neke dobre rezultate. Drago mi je, sretan sam zbog sebe, momčadi, tehničara, baš svih. Svi su oni odradili golem posao, veliki korak prema naprijed", završio je Talijan.


Posljednji put dvojica su Talijana, također Fisichella i Trulli, startali iz prvog reda na VN Australije 2005. godine.

Zanimljivo je da se niti jedan od vozača McLaren-Mercedesa, koji su na posljednje dvije utrke pokazali zavidnu formu, nije našao među najboljih 10, pa će tako aktualni prvak Lews Hamilton startati s 12., a Heikki Kovalainen s 15. pozicije.

Vodeći u ukupnom poretku Svjetskog prvenstva Jenson Button krenut će s 14. pozicije.

VN Belgije, službeni trening, rezultati:

1. Giancarlo Fisichella (Force India-Mercedes) 1:46.308 

2. Jarno Trulli (Toyota) 1:46.395

3. Nick Heidfeld (BMW Sauber) 1:46.500 

4. Rubens Barrichello (Brawn-Mercedes) 1:46.513

5. Robert Kubica (BMW Sauber) 1:46.586

6. Kimi Räikkönen (Ferrari) 1:46.633

7. Timo Glock (Toyota) 1:46.677

8. Sebastian Vettel (RBR-Renault) 1:46.761

9. Mark Webber (RBR-Renault) 1:46.788

10. Nico Rosberg (Williams-Toyota) 1:47.362

Pročitajte više