Serena Williams ne želi šutjeti o ubojstvima crnaca: "To je izdaja!"

Foto: Instagram, Screenshot YouTube, Guliver Image/Getty Images

BAŠ kao prije pola stoljeća, Ameriku tresu veliki rasni nemiri, koji su posljedica sve brutalnijeg odnosa policije prema afroameričkoj zajednici u SAD-u.
 
Rasprava o rasnoj diskriminaciji u SAD-u praktički traje od ukidanja ropstva, a policijsko nasilje i likvidacije pripadnika crnačke zajednice često dovode do pravih malih ustanaka u pojedinim gradovima.
 
Naknadno nasilje izazvano prekomjernom policijskom silom i nepotrebnom brutalnošću rezultira brojnim ozlijeđenima, masovnim uhićenjima i višemilijunskoj materijalnoj šteti.
 
 
Serena Williams, jedna od najvećih tenisačica svih vremena u utorak se na svom Facebook profilu osvrnula na aktualna događanja u Americi te je jasno poručila kako nema namjeru šutjeti.
 
Sjajna tenisačica je ukratko prepričala kako je nedavno krenula na put automobilom sa svojim 18-godišnjim nećakom koji je upravljao vozilom. U trenutku kad su ugledali policijsku patrolu, Williams priznaje kako je osjetila nemir, jer su joj kroz misli prošle užasne scene video snimka koji je obišao svijet i koji je bio detonator velikih prosvjeda crnačke zajednice u SAD-u.
 
Williams se prisjetila događaja od 6. srpnja, kad je u gradiću St Paulu u Minnesoti, policija bez ikakvog razloga ubila Philanda Castilea, mladog crnca, a zločin je snimila mobitelom njegova djevojka.
 

''Ne želim šutjeti'', napisala je Williams i tako se priključila brojnim američkim sportašima koji su javno izrazili protest zbog navedenih događaja.
 

Teniska prvakinja čim je vidjela patrolu provjerila je koliko je brzo vozio njen nećak i priznala je da je u trenutku zažalila što nije ona sjela za volan.
 
''Nikad si ne bi oprostila da se mom nećaku nešto dogodilo. On je tako nevin. Baš kao što su bili i ostali'', napisala je Williams.
 
''Vjerujem kako ljudi u suštini nisu zli. Barem većina. Međutim, ima i puno oni koji iz straha, neznanja i predrasuda čine stvari koje utječu na milijune ljudi. Nažalost, došla su vremena kad šutnja postaje izdaja'', citirala je Serena Martina Luthera Kinga, a onda je dodala:
 
''Ja nemam namjeru šutjeti.''
 
 
Serena Williams tako se priključila velikom broju poznatih američkih sportašima koji su podignuli glas zbog policijskog nasilja prema Afroamerikancima, a najpoznatiji primjer je Colina Kaepernicka, quarterbacka San Francisco 49ersa, koji je u znak protesta odbio odati počast američkoj himni i za vrijeme trajanje iste umjesto na nogama, bio je na koljenima, što je kasnije podiglo pravu buru u američkoj javnosti.
 
Samo ove godine, američka policija je iz ovih ili onih razloga ubila 214 Afroamerikanaca.
 

Pročitajte više