Ševčenko se pridružio Prši, van Nistelrooyu, van Bastenu i Inzaghiu

BRILJANTNA predstava napadača Milana, Ukrajinca Andrija Ševčenka (29) u Istanbulu protiv Fenerbahčea ostat će zabilježena u povijesti Lige prvaka.

Ševčenko je sa četiri pogotka potopio tursku momčad i postao tek peti igrač u povijesti elitnog nogometnog natjecanja koji je na jednoj utakmici postigao četiri pogotka.

Prije njega to je uspjelo Marcu van Bastenu (1992), Simone Inzaghiu (2000), našem Dadi Prši (2003) i Ruudu van Nistelrooju (2004). Međutim, Ukrajinac je postao prvi igrač kojem je to uspjelo na gostovanju.

"Ova utakmica bit će jedna lijepa stranicu u mojoj karijeri. Do sada u dresu Milana nikada nisam postigao četiri pogotka," kazao je nakon utakmice "Ševa", te dodao: "Cijela momčad je odigrala savršeno. Nismo imali slabog pojedinca".

Ševčenko je sličnu predstavu pružio i prije sedam godina, kada je u dresu kijevskog Dynama sa tri pogotka na Nou Campu uništio Barcelonu. Zanimljivo, na stadionu Sukru Saracoglu, Ševčenko je briljirao i u dresu ukrajinske reprezentacije. Prije godinu dana ugradio je dva pogotka u pobjedu 3:0, koja je Ukrajini širom otvorila vrata svjetskog prvenstva.

"Očito mi je ovo sretan stadion, za razliku od Ataturka" dodao je napadač Milana. Na stadionu Ataturk odigrano je posljednje finale Lige prvaka u kojem je Milan izgubio od Liverpoola premda je nakon prvih 45 minuta vodio 3:0. Jedan od tragičara tog susreta bio je upravo Ševčenko, koji je u produžetku zapucao zicer, a potom i promašio prilikom izvođenja jedanaesteraca.

"Bila je to utakmice nakon koje se još mjesecima nisam oporavio. Danima sam razmišljao o svojim pogreškama," dodao je Ukrajinac, koji nije prvi igrač Milana, koji je postigao četiri pogotka na nekoj europskoj utakmici.

Prvom je to uspjelo Joseu Altafiniu 1962. godine u dvoboju protiv US Luxembourga kada je od osam pogodaka "Rossonera" postigao pet, a prije 13 godina četiri pogotka postigao je i Marco van Basten protiv IFK Goteborga (4:0).

"Sretan sam što sam postao dio povijesti. No, draže mi je na četiri utakmice postići po jedan, ali odlučujući pogodak, nego sva četiri na jednoj utakmici," zaključio je trenutačno vodeći strijelac Lige prvaka sa šest pogodaka. Drugi je Ronaldinho (5), a treće mjesto dijele John Carew (4), Vincenzo Iaquinta (4) i David Trezeguet (4).

Četiri pogotka na jednoj utakmici:
Marco van Basten: Milan - IFK Goteborg 4:0 (25.11.1992)
Simone Inzaghi: Lazio - Olympique Marseille 5:1 (14.03.2000)
Dado Pršo: Monaco - Deportivo 8:3 (5.11.2003)
Ruud van Nistelrooij: Manchester United - Sparta Prag 4:1 (3.11.2004)
Andrij Ševčenko: Fenerbahče - Milan 0:4 (23.11.2005)

Pročitajte više