Shaqiri zabio pa proslavom "utišao" srpske navijače

Foto: Profimedia

XHERDAN SHAQIRI doveo je Švicarsku u vodstvo protiv Srbije u trećem kolu skupine G Svjetskog prvenstva.. Djibril Sow primio je odbijenu loptu u sredini kaznenog prostora i proslijedio je Shaqiriju, koji je snažno puknuo u prvi kut i zabio. Srbija je do poluvremena okrenula na 2:1, da bi Švicarci zatim izjednačili na 2:2, a u drugom poluvremenu došli do pobjede, što znači da je Srbija ispala sa Svjetskog prvenstva.

Shaqiri, 31-godišnjak rođen u Gnjilanu na Kosovu, gol je proslavio s prstom na usnama, pokazujući navijačima Srbije da se utišaju. Potom je poskočio i prstima pokazao na svoje prezime na dresu. Podsjetimo, Shaqiri i Granit Xhaka svojim su golovima izbacili Srbiju sa Svjetskog prvenstva u Rusiji, nakon čega su srpskim navijačima rukama pokazivali simbol albanskog orla. 

Taj je simbol naljutio srpske navijače,  a ni Švicarci nisu bili oduševljeni. Direktor švicarske reprezentacije Pierluigi Tami poručio je da se takvo što neće ponoviti i na Svjetskom prvenstvu u Kataru. 

► KLIKNI OVDJE I POGLEDAJ SHAQIRIJEV GOL

Shaqiri promijenio način proslave

"Svjetsko prvenstvo se ne sastoji samo od utakmice sa Srbijom, čak i ako znamo koliko je ova utakmica posebna, s obzirom na ono što se dogodilo 2018. godine. Ne želimo praviti iste pogreške, tu smo da igramo nogomet i ništa drugo. Ne želimo slati nikakve političke ili vjerske poruke", izjavio je Tami pa je dodao:

"Želimo zastupati naše vrijednosti. Jedna od njih je poštovanje. Pokazujemo poštovanje prema drugim mišljenjima. Za mene bi bila pogreška ako bismo gestom nekoga isprovocirali. Ne bi smjelo biti riječi, gesta ili ponašanja koji izazivaju reakcije. Kada navijamo, tada pokazujemo svoju radost, to je važno. Ali ne moramo biti provokativni."

O ovoj temi govorio je i Valon Behrami, bivši švicarski reprezentativac rođen u Kosovskoj Mitrovici. Behrami je igrao protiv Srbije u spomenutoj utakmici na Svjetskom prvenstvu prije četiri godine. "Tu temu i danas mrzim. To je nogomet, a ne politika.

Toj gesti nije mjesto na nogometnom terenu. To je glupost, ne igramo se rata. Mene su na Kosovu tada optužili jer nisam sudjelovao u toj gesti. Igrači Srbije su moji prijatelji, rođeni su poslije rata. Zato bi se na ovom SP-u samo trebao igrati nogomet, a sve ostalo bi se trebalo ignorirati", rekao je Behrami.

Pročitajte više