LIGA PRVAKA

Sheriff je izbacio Dinamo i postao prvi klub Lige prvaka iz nepriznate države

Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

SHERIFF je s ukupnih 3:0 izbacio Dinamo u play-offu Lige prvaka te tako osigurao grupnu fazu najjačeg klupskog natjecanja.

Tako je ostvario niz povijesnih pothvata. 

Postao je prvi klub iz moldavske lige koji je uspio plasirati se u Ligu prvaka.

Na UEFA-inoj tablici 55 nacionalnih liga, gdje poredak kreiraju koeficijenti ostvareni na osnovu rezultata klubova iz tih liga u euro-kupovima, Moldavija je na 34. mjestu. Hrvatska, čijeg je prvaka moldavski izbacio iz Lige prvaka, na spomenutoj ljestvici drži 15. mjesto.

Sheriff je i prvi klub iz međunarodno nepriznate države koji se plasirao u skupinu Lige prvaka. Premda se Sheriff natječe u prvenstvu Moldavije, taj klub je iz Tiraspola, glavnog grada Transnistrije, regije koja je odmetnuta od Moldavije i ne priznaje njenu vlast na svom teritoriju. To je regija između Moldavije i Ukrajine, koja je proglasila neovisnost 1990. Ima svoju valutu i himnu, a zastavom podsjeća na vremena Sovjetskog Saveza, čiji je Moldavija bila dio. Rusija blagonaklono gleda na Transnistriju, ali je međunarodna zajednica ne priznaje. 

Sheriff je učinio Moldaviju 34. europskom državom koja ima klub u Ligi prvaka i šestom od bivših sovjetskih republika koja se može time pohvaliti.

 

Pročitajte više