Shiffrin izjednačila veliki rekord Ingemara Stenmarka

Foto: Profimedia

VELESLALOMSKOM pobjedom u Areu američka skijašica Mikaela Shiffrin stigla je do 86. pobjede u Svjetskom kupu izjednačivši se na vrhu s legendarnim švedskim skijašem Ingemarom Stenmarkom.

Stenmark je tijekom karijere ostvario 40 pobjeda u slalomu i 46 u veleslalomu. Osvojio je i dvije zlatne i jednu srebrnu medalju na Olimpijskim igrama, a ima i sedam medalja sa svjetskih prvenstava, pri čemu pet zlata.

S druge strane Shiffrin, koja će u ponedjeljak napuniti 28 godina, ostvarila je 52 pobjede u slalomu, 20 u veleslalomu, pet u superveleslalomu, tri u spustu, ima dvije pobjede u paralelnom slalomu, tri u paralelnim gradskim utrkama, te jednu u alpskoj kombinaciji. Ima i dva zlata i srebro s Olimpijskih igara te 14 medalja sa svjetskih prvenstva, pri čemu sedam zlata.

Već sutra može nadmašiti rekord

Shiffrin može nadmašiti Stenmarkov rekord već sutra, kada je u Areu slalom. Nakon Area slijedi završnica Svjetskog kupa u Soldeu u Andori, gdje su na rasporedu spust (15.3.), super-g (16.3.), slalom (18.3.) i veleslalom (19.3.).

Na trećem mjestu ljestvice skijaša i skijašica s najviše pobjeda je Amerikanka Lindsey Vonn s 82 pobjede, a potom slijede Austrijanci Marcel Hirscher (67) i Annemarie Moser-Proll (62). Najbolja hrvatska skijašica Janica Kostelić je ostvarila 30 pobjeda u Svjetskom kupu, a njezin brat Ivica ima 26 pobjeda.

POBJEDE U SVJETSKOM KUPU:

86 - Mikaela Shiffrin (SAD), Ingemar Stenmark (Šve)
82 - Lindsey Vonn (SAD)

67 - Marcel Hirscher (Aus)
62 - Annemarie Moser-Proll (Aus)
55 - Vreni Schneider (Švi)
54 - Hermann Maier (Aus)
50 - Alberto Tomba (Ita)...
 

Pročitajte više