"Šibeniku nije sviran čisti kazneni udarac"

UTAKMICA Šibenika i Dinama na Šubićevcu večeras je izazvala mnoge kontroverze, a dvojbenu kvalitetu suđenja u HRT-ovoj je emisiji nakon utakmice potvrdio i Mateo Beusan, popularno Oko Sokolovo.

>>> Suci i Dinamo slavili na Šubićevcu

>>> Kalinić: Kako ih nije sram ovako pokrasti jadni mali Šibenik

>>> Schildenfeld: Funcuti nikad nisu bili skloni divljanju, ne znam što im je došlo

Iako je Beusan razriješio sve misterije oko Dinamovog drugog gola postignutog s bijele točke, za koji se utvrdilo da je sudac opravdano pokazao na bijelu točku, također je istakao kako su Kovačić i Premužaj počinili kardinalnu pogrešku ne dosudivši kristalno čist jedanaesterac za Šibenik.

Najveću dilemu, onu Dinamovog prvog pogotka, večeras ipak nije bilo moguće rasvijetliti. Ni iz jednog se kuta kamere, naime ne vidi je li Ognjen Vukojević bio u zaleđu prije nego je zatresao mrežu domaćina. Linijski je sudac, podsjetimo, to zaleđe pokazao, ali se uskoro ispravio nakon što mu je Vukojević pokazao da šibenski stoper Bonacin leži na travnjaku u kaznenom prostoru. Ova će misterija biti razjašnjena idući vikend kad se nabave snimke koje će jasnije pokazati spornu situaciju.

No, kad se sve zbroji i posloži, Šibenčanima je s razlogom ostao gorak ukus u ustima. Na svom su terenu znatno oštećeni, ako ništa drugo nedosuđenim jedanaestercem koje su vidjele cijele tribine Šubićevca, a sudačka je trojka u ključnom trenutku ostala slijepa.

Usluga koja je Dinamu ovakvim tretmanom učinjena u najbolju je ruku medvjeđa. Nogometaši najboljih hrvatskih klubova (čitaj Dinama i nekad davno Hajduka) ionako su previše naviknuti na ustupke kod sudaca, a relativno mlada i neiskusna Dinamova momčad na takav se tretman ne bi trebala oslanjati uoči ključnih susreta koji ih uskoro čekaju u Kupu UEFA.

Jer jedno je sigurno; Dinamo kod hrvatskih sudaca možda ima dovoljno respekta da bi čak i na gostujućem terenu osigurali domaćinsko suđenje, ali kad se s druge strane travnjaka nađu HSV ili Rennes takav tretman zasigurno neće dobiti. A onda će opet krenuti priče kako je Dinamo u Europi pokraden radi nekih viših interesa i moćnijih instanci, ne zato što će suđenje biti neispravno, nego upravo zato što će biti pravedno i nepristrano, a nogometaši hrvatskog prvaka na to nisu navikli.

Petar Vidov
Screenshot: HRT

Pročitajte više