Šibenka svladala Zagreb, suci izbili u prvi plan

U UTAKMICI petog kola Goodyear lige, košarkaši Zagreba poraženi su od momčadi Šibenka Dalmare rezultatom 79:82 (19:20, 14:17, 18:19, 28:26). Ovaj susret ostat će mnogima u gorkom sjećanju jer ga je pokvarila sramotno loša sudačka trojka.

Više od tisuću gledatelja je umjesto košarkaškog nadigravanja, gledalo tri aktera u crno-bijelim dresovima, koji su se prometnuli u glavne glumce. Svojim tragikomičnim tumačenjem košarkaških pravila razgnjevili Zagrebove navijače u dvorani. Nakon utakmice slušali smo gnjevne komentare kojima je bilo zajedničko slijedeće - "došli smo gledati majstorije Marka Tomasa, a vidjeli smo kako ga tri tipa uvjeravaju da se košarka igra da bi oni mogli suditi, a ne da bi on mogao igrati".

Suci su se pobrinuli da već sredinom prvog poluvremena sasjeku centarsku liniju Zagreba, dosudili su po tri pogreške Emersonu i Jošku Garmi. S druge strane puštali su povlačenja, i naguravanja. Miljković i Tomas zaustavljani su na sve moguće načine, ali bez sankcija. Kriterij je definitivno bio neujednačen, na štetu Zagreba. Ono što nisu sudili kao prekršaje na njima, suci su, pokušavajući nametnuti svoj autoritet, uporno sudili kontra njih. Iz nekoliko fantastičnih obrambenih reakcija Marka Tomasa dosuđena su slobodna bacanja za goste.

U takvoj atmosferi, Šibenka je objeručke prihvatila ponuđeno i rutinski plovila u pobjedničku luku. Unatoč svim problemima, Zagreb je početkom zadnje četvrtine napokon neutralizirao vodstvo gostiju (59:59). No onda se "otvorilo" crnoputom McGuthrieu koji je ubacio čak pet trica u zadnjih deset minuta, od kojih dvije, tri totalno nerezonske sa osam, devet metara.

Šibenka je otišla na +13 (64:77) do kraja je bilo manje od dvije minute... A onda su napokon Zagrebaši zaigrali onako kako su trebali. Gosti su se izgubili, a Joško Garma, Marko Tomas i Kruno Simon kradu loptu za loptom i 14 sekundi prije kraja smanjuju na -1 (77:78). Norac na drugoj strani ubacuje dva bacanja, a McGuthrie hrvačkim zahvatom baca na pod Marka Tomasa pri pokušaju trice. Suci dosuđuju namjerni faul, ali i samo dva slobodna bacanja koje Marko Tomas ubacuje za 79:80. Do kraja je svega nekoliko sekundi, lopta suprotno dogovoru ide prema Miljkoviću koji dozvoljava da ga izguraju s terena i prigoda za pobjedu odlazi u nepovrat.

"Mravi" su još jednom skupo platili danak neiskustvu, a košarka kakvu smo večeras gledali ionako zanima i u dvorane privlači sve manje gledatelja.

www.kk-zagreb.hr

Pročitajte više