Sin legendarnog igrača Hajduka debitira protiv Rudeša?

Foto: EPA

HAJDUK u subotu u sklopu 32. kola SuperSport HNL-a s početkom u 19:10 na praznom Poljudu dočekuje budućeg drugoligaša Rudeša. Sezona je u rezultatskom smislu za Bijele već praktično gotova, a pobjedom bi matematički osigurali treće mjesto i ulazak u kvalifikacije za Konferencijsku ligu iduće sezone. U odnosu na utakmicu protiv Slaven Belupa prošlog vikenda, privremeni trener Jure Ivanković će moći računati na Nikolu Kalinića, koji je odradio suspenziju zbog žutih kartona.

Sezona je za Hajduk svakako razočaravajuće završila, a događaju se i brojne promjene u upravljačkoj strukturi kluba. No kad je situacija za Hajduk takva kakva jest, barem ima priliku pružiti minute nekim mlađim igračima koji do sada nisu participirali. Tako je vratar Borna Buljan (19) debitirao u porazu od Osijeka, a nastavio je braniti i u Koprivnici, gdje je sačuvao čistu mrežu.

Buljan je pripadnik prošlogodišnje generacije juniora koji su igrali finale UEFA Youth League, a protiv Slavena je na klupi bio još jedan sudionik tog uspjeha. Mladi veznjak Noa Skoko (18) se u Koprivnici prvi put našao u zapisniku službene utakmice seniora Hajduka, a očekuje se da bi protiv Rudeša mogao službeno debitirati.

Sin legendarnog igrača Hajduka

18-godišnji veznjak je sin Josipa Skoke, legendarnog igrača Hajduka koji je za Bijele upisao 214 nastupa, zabio 31 gol te osvojio dva prvenstva Hrvatske. 1998. godine je dobio nagradu Hajdučko srce, koju dodjeljuju navijači Bijelih i do danas je uz Senijada Ibričića jedini dobitnik te nagrade rođen izvan Hrvatske.

Za razliku od oca koji je nastupao za reprezentaciju Australije, mladi veznjak se odlučio za Hrvatsku. Od ljeta 2022. godine je igrao za U-17 reprezentaciju, za koju je skupio 15 nastupa, a igrao je sve tri utakmice na prošlogodišnjem U-17 Euru. U veljači ove godine je priključen U-19 reprezentaciji te je upisao dva nastupa. U ožujku je kao kapetan predvodio U-18 vrstu koja je u Rijeci odigrala tri prijateljske utakmice.

Skoko je rođen u Engleskoj 2006. godine, dok mu je otac nastupao za Wigan i Stoke. Odrastao je u Australiji, ali njegova obitelj je 2022. godine donijela odluku da se preseli iz North Geelonga u Hrvatsku, prvenstveno zbog nogometne karijere mladog Noe. Odlučili su da će Noa nastupati za mlade selekcije Hrvatske umjesto Australije, izbjegavajući time dugotrajna putovanja zbog utakmica u kojima Australija redovito postiže visoke pobjede. Cilj im je bio osigurati da Noa igra protiv konkurentnijih suparnika na međunarodnoj razini dok je još u mlađim kategorijama.

Guardian ga je uvrstio na popis 60 najtalentiranijih igrača svijeta

U Hajduk je došao na ljeto 2022. godine, a od tada redovito nastupa za mlađe kategorije splitskog kluba. U prvoj sezoni je počeo nastupati za kadete, a već kao 16-godišnjak je priključen juniorima. Ukupno je u mlađim kategorijama skupio 45 nastupa unutar Hrvatske, a prošle sezone je u Ligi prvaka mladih kao jedan od mlađih igrača nastupio u pet utakmica i upisao jednu asistenciju.

Njegov razvoj je prošle godine usporila mononukleoza, zbog koje je izbivao četiri mjeseca s terena i treninga, ali to nije spriječilo engleski Guardian da ga uvrsti na listu "Next Generation 2023", popis 60 najtalentiranijih igrača svijeta koji su prošle godine navršili 17 godina. U veljači je potpisao profesionalni ugovor s Hajdukom koji vrijedi do ljeta 2028. godine, a o njemu je tom prilikom biranim riječima govorio sportski direktor Mindaugas Nikoličius.

"Igrač je u našu Akademiju stigao kroz proces talent-skautinga te je od tada konstantno pokazivao kvalitetu i progresivan napredak, zbog čega smo ga odlučili priključiti našoj prvoj momčadi u proteklom pripremnom periodu. Profil je veznog igrača kojem je osnovna pozicija ofenzivni vezni, a alternativna - centralni vezni. Odlično predviđa i razumije igru te ga odlikuju izvrsne tehničke karakteristike.

U taktičkom smislu pokazuje odličnu ideju u organizaciji igre kao i brzinu, kvalitetu izbora rješenja, a to se posebno odnosi na rješenja u prvom dodiru kroz odličnu percepciju prostora. Istaknuo bih kako ga za njegovu dob odlikuje mentalna stabilnost, odlično procesuiranje informacija, radna etika, želja za radom i napredovanjem i samopouzdanje. Smatram da se radi o mladom, kvalitetnom i vrlo perspektivnom igraču koji će u skoroj budućnosti postati standardan igrač prve momčadi te ujedno imati respektabilan transferni potencijal", rekao je tada sportski direktor Nikoličius.

Nikola Kalinić mu je igrao s ocem u Hajduku

Prilikom potpisa ugovora, mladi veznjak je rekao: "Osjećaj je fenomenalan, ovo je san svakog djeteta, za ovo radiš cijeli život, stvarno sam sretan i zadovoljan. Puno lijepih stvari mi se dogodilo u posljednje vrijeme nakon što sam prethodno četiri mjeseca izbivao zbog mononukleoze. Zahvalan sam na svemu što mi se događa, ali svjestan sam da samo s jakim radom mogu dalje napredovati. Svaki dan, svaki trening s prvom momčadi, nova je šansa. Uživam u tome i nastojim što više naučiti od kvalitetnih igrača."

Bivši trener Mislav Karoglan ga je vodio na zimske pripreme, a u intervjuu za Index je tada izjavio: "Jedine manje nepoznanice su mi bili Noa Skoko i Bruno Durdov, ali su pokazali da imamo dva dobra klinca i kad se njihova tijela razviju za razinu seniorskog nogometa, oni će biti veliki plus za Hajduk."

Skoko je često nakon toga participirao na treninzima prve momčadi, ali još nije dobio priliku zaigrati. Utakmica protiv Rudeša se stoga nameće kao idealna prilika da dobije prve minute na terenu, a ako s njim zaigra Nikola Kalinić, to će značiti da je 36-godišnji napadač u karijeri za Hajduk igrao s ocem Josipom (sezona 2008./09.) i njegovim sinom.

 

Pročitajte više