Sin legendarne NBA zvijezde želi igrati za Hrvatsku

Foto: Guliver Image/Getty Images

SIN legendarnog člana Utah Jazza i Dream Teama iz 1992. godine, Johna Stocktona, prije četiri dana stigao je u Zagreb kako bi se pridružio svom novom klubu Cedeviti u nadolazećoj sezoni.

"Hrvatska je sjajna država. Nikad nisam bio ovdje. Grad je sjajan, suigrači su sjajni, a klub je vrhunski. Počašćen sam i spreman za početak sezone", nije sakrivao oduševljenje novi Cedevitin playmaker, David Stockton.

Iako nije uspješan i toliko dobar igrač poput svog oca, svejedno je dobio veliku podršku svoje obitelji za svoj prvi angažman u Europi rekavši kako mu je otac dao glavni poticaj da stigne u Zagreb te obećanje kako će ga uskoro u glavnom gradu Hrvatske i posjetiti.

David preko svoje majke ima hrvatske korijene pa bi vrlo lako mogao dobiti hrvatsko državljanstvo i zaigrati za naš nacionalni tim.

"Mislim da imam rođake u Dubrovniku. Moja obitelj je vrlo uzbuđena i grupa od oko 80 Hrvata u SAD-u veseli se dolasku u posjete Hrvatskoj kako bi vidjeli zemlju iz koje potječu. Volio bih igrati za Hrvatsku. Učinio bih svoju obitelj ponosnom. Prema onome što sam vidio, Hrvatska ima odličnu momčad. Mislim da su pred tom reprezentacijom velike stvari i volio bih biti dio toga", izjavio je 25-godišnji Stockton junior.

Stocktonu nisu svi igrači Cedevite nepoznanica. Vrlo dobro poznaje Duju Dukana, s kojim je dobar prijatelj i za kojeg je rekao: "On je sjajan dečko. Bili smo zajedno u momčadi godinu i pol. Dobro ga poznajem i vrlo je ljubazan, pomaže mi s jezikom i s ostalim stvarima. Sjajno je što je ovdje i mislim da ćemo se dobro zabaviti".

Ovo će biti prvi put da se Stockton susreće s europskom košarkom. Dosad je igrao samo u NCAA-u, NBA ligi i NBDL ligi.

Za kraj je Stockton, šampionski poput svog oca, sebi i svojoj ekipi javno postavio velike ciljeve za sljedeću sezonu: "Svaki put kad izađeš na teren želiš pobijediti protivnika u utakmici. Želimo ove sezone osvojiti Eurokup, ABA ligu i Prvenstvo Hrvatske".

Tko bi rekao one davne 1992. godine da bi sin jednog od najboljih playmakera u povijesti NBA lige mogao obući hrvatski dres. Čudesno.

Pročitajte više