Siniša Linić kao alternativa za Zorana Mamića

KRAJEM studenog na Kantridi je Rijeka ugostila nogometaše Varteksa. Branko Ivanković, netom postavljen na užarenu maksimirsku klupu, tom je prilikom obišao riječki stadion. Ništa čudno, jer njegov nasljednik debitirao je među vratnicama Krojača.

No, profesor se zapravo našao u dvostrukoj ulozi; ponosnog oca i Dinamovog skauta. Tada je, naime, po prvi put u javnost procurila vijest da atomska struka simpatizira Sinišu Linića. Nakon nepuna dva mjeseca, priča se aktualizirala.

Direktor Rijeke Marinko Koljanin u startu će odbaciti tu pomisao, sipajući standardne fraze o vrijednom, sposobnom igraču koji Rijeci još puno toga može dati. No, direktor će pri tom zaboraviti da je nedvojbeno najkorisnijem akteru najuspješnije sezone u klupskoj povijesti dva puta oduzeta dokapetanska traka, da mu se nakon minimalno 150 službenih nastupa nije ni pokušala riješiti egzistencija i da ga, objektivno, prisililo da počne razmišljati u promjeni sredine.

"Linić je jako dobar igrač i ima važeći ugovor koji namjeravamo produžiti. Upoznat sam s interesom Dinama, lijepo je čuti. Ali Linić je igrač Rijeke." - kratak je i jasan direktor Rijeke, od kojeg smo usput doznali da bi u utorak ujutro trebala biti okončana i saga oko povratka Igora Novakovića. 


Linić se od riječkog pionira preobrazio u višestruko upotrebljivog veznjaka, koji je u međuvremenu skupio nastupe na tri europska i jednom svjetskom prvenstvu, doguravši i do minutaže za A reprezentaciju. Prošle je sezone zabio 13 pogodaka, čemu je dodao i osam asistencija. Propustio je svega tri od 42 susreta koliko ih je Rijeka odigrala. Navijači su to znali prepoznati. Ali ne i Uprava.

Jer kako protumačiti činjenicu da se s "vrijednim, sposobnim i standardnim igračem" šest mjeseci prije isteka njegovog ugovora ne sjedne za stol i ne porazgovara o budućnosti u kojoj bi trebao egzistirati kao jedan od glavnih kotačića? Nikola Šafarić vrstan je igrač, ali nuditi mu tri do četiri puta teži ugovor od Linićevog... Jednostavno upada u oči. Kao i predsjednikova netrpljivost prema versatilnom dešnjaku, no to ne stane u ovu priču. Ali Dinamo stane. Navodno se struka ovih dana raspitala i kod Davora Vurginca s kojim je Linić kreirao veliku sezonu na Kantridi.

Na Maksimir ga žele preseliti tijekom ljeta, kada bi po svemu sudeći trebao biti slobodan igrač. Dinamova struka vidi ga kao alternativu za aktualnog kapetana Zorana Mamića, koji će travnjak vrlo skoro zamijeniti direktorskom foteljom. No, Linića se može upotrijebiti na svim pozicijama u veznoj liniji, od centralne polušpice do zadnjeg veznog. Konkurencija je, međutim, oštra i nemilosrdna. Uostalom, kao i većina stvari kad je Dinamo u pitanju.

"Zar mislite da bi Zdravko Mamić dopustio da se Eduardu ili Luki Modriću šest mjeseci prije isteka ugovora isti ne produži? Zar bi ih stavio na tržište i dopustio da steknu pravo na pregovore s drugim klubovima." - prokomentirat će Linićev skrbnik Sanjin Ugarković.

Liniću se do danas nije ponudio novi ugovor. Čelnici Rijeke s time su sve rekli. Na potezu je sada Dinamova uprava.

Pročitajte više