HRVATI U NBA

Sixersi i njihovi navijači žale za Šarićem. To se može ispraviti

Foto: Getty Images, EPA

DOK JE diljem svijeta na snazi prekid većine sportskih natjecanja, mediji se u nedostatku svježih priča i utakmica osvrću na prošlost, pa se tako Philly Sports Network prisjeća košarkaša koji su bili dio dugogodišnjeg procesa kojim su Philadelphia 76ersi krenuli u ekstremnu rekonstrukciju momčadi prema ovoj današnjoj.

Ovaj put posvetili su se Dariju Šariću, koji je u svoje prve dvije NBA sezone bio jedan od najvažnijih i najomiljenijih igrača Sixersa.

Šarić je profesionalnu karijeru započeo sa samo 15 godina pa je bio jedan od onih "skrivenih dragulja" u Europi o kojima svi vole pričati. Iako je bio tinejdžer u ligi punoj odraslih muškaraca, brzo se počeo etablirati kao jedan od najboljih hrvatskih košarkaša.

U osam godina Šarić je osvojio niz nagrada u ABA ligi i hrvatskom prvenstvu, a i FIBA mu je dodijelila priznanja u više navrata. Dvaput je osvojio nagradu za FIBA-inog najboljeg europskog mladog košarkaša (2013. i 2014.) te je bio MVP Europskog prvenstva u U16 i U18 konkurenciji.

Na draftu 2014. zapravo ga je kao 12. pick odabrao Orlando Magic i odmah proslijedio prava na njega Philadelphiji u zamjenu za prava na Elfrida Paytona. Iako je bio visoki pick na draftu, rekao je Sixersima da namjerava ostati u Hrvatskoj još barem jednu godinu, piše Philly Sports Network, ali zaboravlja da je Šarić ispao iz Top 10 na draftu zato što je netom prije potpisao za turski Efes, u kojem je namjeravao ostati dvije godine, a tako je i bilo.

Prošla je 2015., a od Šarića ni traga, nastavlja PSN. Navijači Sixersa brzo su postali frustrirani zbog situacije i počeli se šaliti kako je njihov klub bacio visoki pick na "nekog tipa iz Europe". Momčad je bila usred faze tankiranja i kritike su bile razumljive.

Konačno, pune dvije godine nakon što je draftiran, Šarić je debitirao u NBA ligi. Kao 22-godišnjak rookie sezonu započeo je 2016. i već u trećoj utakmici zabio 21 koš Boston Celticsima. Zaigrao je na utakmici Rising Stars na All-Star vikendu, proglašen je rookiejem mjeseca u veljači, uvršten je u prvu rookie petorku i završio je drugi u izboru za najboljeg novaka godine.

Nakon dvije duge godine čekanja bilo je jasno da Sixersi u Šariću imaju nešto posebno.

Imao je prosjek nešto veći od 13 poena u prve dvije sezone i šutirao 35,5% za tricu. Njegova natprosječna tehnika i sposobnost širenja reketa savršeno su se uklapale uz Joela Embiida.

Sa samo 23 godine Šarić je bio starter na 10 uzastopnih utakmica doigravanja 2018. godine. Imao je prosjeke od 17,2 koša i 7,3 skoka, a podignuo je postotak trica na 38,5%. Iako su ih Celticsi izbacili u drugom krugu, Šarić je definitivno bio svijetla točka u pohodu Sixersa.

Do tada su se navijači Philadelphije već zaljubili u Darija. Bio je produktivan, energičan i svima omiljen. Prozvali su ga Homie, a njegove se dresove moglo vidjeti na mnogim posjetiteljima Wells Fargo Centra.

Ali nakon samo 13 utakmica u trećoj sezoni u Sixersima, Parić je trejdan u paketu s Robertom Covingtonom za višestrukog All-Star igrača Jimmyja Butlera. Bilo je jasno da se "status quo" u Philadelphiji promijenio. Završila je era u kojoj su Sixersi bili simpatični zbog procesa, došlo je vrijeme da svim silama jurnu po naslov prvaka.

Za Šarića više ništa nije bilo isto. Te je sezone u Minnesoti bio na prosjeku od 10,5 koševa, a zatim je ponovno trejdan, u Phoenix. Ove sezone u Sunsima je postizao 10,1 poen, što mu je najlošiji prosjek karijere.

Trejd za Jimmyja Butlera uvijek će imati smisla, piše PSN. Sixersi su doveli dokazanog All-Stara a da se nisu morali odreći ijednog picka prve runde drafta. Ali izgubili su igrača koji se sjajno nadopunjavao s Benom Simmonsom i Joelom Embiidom. Kao prirodni šuter na poziciji krilnog centra, Šarić je otvarao ogroman prostor za dvije zvijezde pod koševima.

Iako se mučio posljednje dvije sezone, Šarić i dalje ima samo 25 godina, a s obzirom na to kako je dobro izgledao i obećavao u Sixersima prije samo par godina, nema baš nikakvog razloga da se odustane od njega.

Budući da će Šarić na kraju sezone biti slobodan igrač, uvijek postoji šansa da ga Sixersi odluče pozvati natrag. No to je tema za neki drugi dan, završava Philly Sports Network.

Pročitajte više