HNL EUROPA

Sjećate li se možda najveće drame u povijesti Dinama?

Foto: Hina

AKO Dinamo u trećem pretkolu Lige prvaka prođe mađarskog prvaka Ferencvaroša, u play-offu, zadnjoj prepreci prije skupine LP-a, može ga čekati Molde. Da se to dogodi, norveški prvak morao bi proći azerbajdžanski Qarabag.

Možda i najveća Dinamova europska drama

U slučaju da Dinamo i Molde prođu, igrali bi utakmicu tešku 15-ak milijuna eura pet godina nakon što su u nevjerojatnoj drami odlučivali o tome tko će proći u doigravanje za Ligu prvaka. Uz uzvrate protiv Kopera i Malmoa također u pretkolima Ligi prvaka, ovo je možda najveća drama u Dinamovim europskim utakmicama.

Međutim, ono što uzvratu kod Moldea daje prevagu u odnosu na spomenute utakmice je to što je Dinamo kod norveškog prvaka nakon samo 22 minute imao kapitalnih 3:0, a zadnjih 18 minuta i igrača više. Bez obzira na sve ovo, jedva je prošao.

Dinamo je nakon kiksa na Maksimiru čekao težak revanš, koji je postao još teži u osmoj minuti

U ljeto 2005. prva utakmica protiv Moldea, u Zagrebu, završila je 1:1, što je značilo da Dinamo, kojeg je i tada vodio Zoran Mamić, na uzvratu čeka jako težak posao. On se činio još težim nakon što je Molde u 8. minuti dobio penal. Međutim, Kamara je promašio kazneni udarac. 

Pjaca, Ademi i Rog zabili u čudesnih pet minuta

Tada kreće Dinamov uragan. Za samo pet minuta postigao je tri gola. U 17. minuti Pjaca je iskoristio poklon obrane domaćina, uzeo loptu i mirno svladao vratara Moldea. Nakon tog velikog slavlja gostiju, uslijedilo je još jedno. Već u 20. minuti bilo je 2:0, nakon što je Henriquez sjajno prošao po desnoj strani, a nakon neuspješnih pokušaja Čileanca i Roga, Arijan Ademi je iz blizine ugurao loptu u mrežu.
 
I za kraj furioznih pet minuta, Marko Rog, koji je nešto ranije postao najskuplje pojačanje u povijesti HNL-a, nakon što su braća Mamić braći Žužul za njega platili 5 milijuna eura, nakon lijepe akcije s lijeve strane i odbijanca poslije udarca Henriqueza, glavom je pogodio za velikih 0:3 već nakon 22 minute igre. Činilo se nemogućim da ova utakmica ne završi laganim prolaskom Dinama. Čak i nakon što je u 40. minuti Hussain sjajnim pogotkom s 20-ak metara pogodio pod gredu za 1:3.

Molde je u zadnjih pet minuta prvog poluvremena zabio gol i dobio još jedan penal, ali Dinamo je sigurno prolazio

U sudačkoj nadoknadi prvog dijela mogao se Molde dodatno ohrabriti nadom u veliki preokret. Dinamov golman Eduardo skrivio je jedanaesterac na Hestadu, ali odmah potom se i iskupio. Norvežani su promašili drugi kazneni udarac na utakmici, a Eduardo je odlično zaustavio udarac Singha.

Norvežani iz trećeg penala do drugog gola

U nastavku je Molde odmah stisnuo, energično su krenuli domaćini u lov na zaostatak. Istovremeno su Rog i Pjaca mogli definitivno riješiti sve, ali je Horvath obranio njihove pokušaje. U 51. minuti sudac je dosudio i treći jedanaesterac za Molde. Eduardo je opet bio krivac. Ovaj put je odgovornost preuzeo El Younussi i mirno zabio za 2:3.

Odmah potom je na drugoj strani Dinamo imao ogromnu priliku. Horvath je i sad zaustavio Pjacu, ovaj put u situaciji jedan na jedan, a Soudani nije uspio odbijenu loptu pospremiti u nebranjenu mrežu. U idućem razdoblju igralo se na sličan način, pritisak Moldea uz brojne ubačaje s bokova, odnosno prijetnje Dinama iz kontri.

Molde s desetoricom zabio treći gol i mogao do pobjede za prolazak

U 72. je Moldeov igrač Forren dobio drugi žuti karton, činilo se da Norvežani neće imati snage s igračem manje stvoriti novu dramu, ali samo tri minute potom pokazali su da Dinamo još ne može biti miran. 

Kamara je odlično reagirao na ubačaj Hestada i iz blizine svladao Eduarda za 3:3. Do kraja se igralo u malom grču, nervozno i isprekidano, ali Dinamo je ipak uspio sačuvati dragocjenu prednost golova u gostima i proći u zadnje pretkolo doigravanja za Ligu prvaka. 

Pročitajte više