Sjećate se Dinamovog oglasa "HDZ u srcu"? Član Izvršnog odbora Marčinko ga je zaboravio!

SJEĆATE li se onog plaćenog oglasa "HDZ u srcu" koji je Dinamo krajem 2007. platio u jednim dnevnim novinama za vrijeme predizborne kampanje na posljednjim paralmentarnim izborima?

> Studeni 2007: Dinamo se osim u Ligu Uefe vratio i u Ligu HDZ-a

Klub iz Maksimirske tada je zakupio cijelu stranicu kojom je dominirala registracijska pločica sadržaja "HDZ u srcu". Ispod je stajao i prigodan tekst podrške, iznad je bio Dinamov grb, a na dnu potpisi svih Dinamovih igrača.

Taj je potez bio direktno kršenje Dinamovog statuta koji je od danas dostupan javnosti. Točnije, Dinamo i Zdravko Mamić, koji se hvalio tim potezom, kršili su članak 9, i njegov stavak 3 koji je dodan u rujnu 2007. a glasi:

"Klub je neutralan po pitanjima politike i vjere."

Od danas je statut, koji je dugo vremena bio tajna, dostupan javnosti i objavljen je na stranicama www.zagrebancija.com.

Marčinko: Ne sjećamo se tog oglasa

Zbog ovog beskrupuloznog kršenja jednog od osnovnih članaka statuta nitko nije odgovarao, a naravno, nitko nije niti izbačen iz kluba. Jedino tijelo koje prema istom statutu može sankcionirati takva ponašanje je Izvršni odbor.

Jedan od članova Izvršnog odbora je i Tomislav Marčinko kojeg smo upitali za komentar.

"Ne znam o čemu pričate. Ja se stvarno ne sjećam tih situacija, tko bi se sjetio nečega što je bilo prije tri godine. Javite mi se sutra s konkretnim pitanjem", odgovorio je Marčinko kojem smo, dakako, postavili konkretno pitanje:


Je li netko odgovarao i zašto nije sankcionirano direktno kršenje statuta i njegovog članka 9?

Marčinko se i dalje "pravio lud".

"Ne sjećam se stvarno, gledajte, to su bili pojedinci, ne možemo mi zabraniti nekome da se opredijeli za neku političku opciju ili da ne ide ili ide u crkvu. Nisu sigurno bili svi nogometaši i to nije bio stav Dinama", držao se Marčinko svoje priče.

Kada smo ga podsjetili da su ispod plaćenog oglasa bili potpisi apsolutno svih članova Dinamove tadašnje momčadi, a da je izvršni potpredsjednik Mamić javno rekao da je Dinamo uz HDZ, Marčinko je zastao, ali se i dalje držao svoje neuvjerljive teorije.

"Ma ja se stvarno toga ne sjećam. Javite mi se sutra. Tko bi se sjetio takvih stvari, pa čovječe, od toga je prošlo tri godine."

Što je s podrškom Bandiću?

Podsjetli smo gospodina Marčinka i na potporu koju je Dinamo preko svog izvršnog dopredsjednika dao zagrebačkom gradonačelniku i "modrom meceni" Milanu Bandiću za vrijeme zadnjih predsjedničkih izbora.

Mamić je tada rekao čak da će donirati novac za Bandićevu predizbornu kampanju, no nije ostao samo na osobnom stavu (iako je i samo to bilo kršenje statuta), nego je i izjavio da će "Bandić imati podršku Dinama ako se kandidira za predsjednika".


Marčinko je i tu ostao nijem, nakon čega smo završili razgovor. Možda će mu pamćenje do sutra proraditi pa će biti razgovorljiviji.

Mamić je trebao biti izbačen jer šteti Klubu i njegovom ugledu

No, za vrijeme "strahovlade" Zdravka Mamića nije kršen samo članak 9, zanimljivo je pročitati i članak 17. koji kaže da "član može biti isključen iz kluba u sljedećim slučajevima: "Ako svojim radom i ponašanjem šteti Klubu i njegovom ugledu."

Lista incidenata Zdravka Mamića, njegovih ispada, fizičkih i verbalnih okršaja s gradskim službenicima, novinarima, neistomišljenicima i inim "unutarnjim i vanjskim neprijateljima" toliko je duga da je sasvim bespredmetno i pokušavati je napraviti. Dovoljno je na YouTubeu ukucati Zdravko Mamić i prepustiti se satima i satima materijala. Naravno, Zdravko Mamić je svojim ponašanjem, koje nikako ne priliči jednom izvršnom dopredsjedniku, itekako kršio članak 17.

Je li za to bio sankcioniran ili ne daj Bože isključen iz Kluba? Naravno da nije.

Do Dinamovog glasnogovornika Ade Kožulja, kao niti do Dinamovog direktora Damira Vrbanovića nije se moglo doći, tako da smo ostali uskraćeni za komentar.

Pročitajte više