Skijaši protestiraju protiv novih sigurnosnih pravila: To je korak natrag!

UOČI početka nove sezone Svjetskog kupa, Amerikanac Bode Miller oštro je kritizirao Međunarodnu skijašku federaciju (FIS) zbog uvođenja novih pravila o veličini skija.

Pravilnik će stupiti na snagu od sezone 2012/13, a njime se uvodi povećanje skija u svrhu poboljšanja sigurnosti skijaša. Miller se, kao i veliki broj skijašica i skijaša koji su potpisali peticiju, s time ne slaže.

"Radi se o običnoj šali. Svaki put kad uvode nova pravila, naprave korak unatrag", rekao je osvajač pet olimpijskih medalja.

Dodao je kako veće skije sa širim radijusom neće povećati sigurnost, već će uništiti sav tehnološki napredak koji je prijašnjih godina učinio skijanje atraktivnijim i sportašima i gledateljima.

"Sljedeće ćete godine moći vidjeti obične ljude kako ulaze u dućan i kupuju bolje skije od onih s kojima ćemo mi smjeti nastupati u Svjetskom kupu. To je stvarno loša situacija."


"FIS bi trebao donositi pravila o mjestima održavanja utrka, o sponzorima, i sličnim stvarima. A pravila koja uključuju sigurnost sportaša i opreme, trebalo bi prepustiti proizvođačima i skijašima", poručio je dvostruki osvajač Velikog globusa.

Šef natjecanja u Svjetskom kupu Günther Hujara odgovorio mu je da razumije kritike, ali se ne slaže s njima.

"Naš je glavni zadatak donošenje pravila kojima ćemo jamčiti jednaku priliku svim skijašima. Nećemo prihvatiti prijedlog da bi FIS trebao voditi računa samo o stazama. Želimo donijeti najbolje moguće odluke za sve uključene u naš sport. Nitko ne govori o tome što smo sve postigli dosad, svi samo govore o onome za što misle da je pogrešno. Ljudi koji ne znaju sve okolnosti ponašaju se kao da dosad nismo postigli nikakv napredak na polju sigurnosti", istaknuo je Hujara.

Pročitajte više