Skretničar Nole poslao Federer Express na slijepi kolosijek

NOVAK ĐOKOVIĆ se plasirao u finale Australian Opena pobijedivši branitelja naslova i i svjetskog broja jedan Rogera Federera u tri seta  7:5, 6:3, 7:6(5).

Nakon jučerašnjeg šoka u prvom polufinalu, Nadalovog oproštaja nakon meča protiv Tsonge u kojem Španjolac nije imao šanse, svijet tenisa danas je potresao Novak Đoković.

Iako je talentirani srpski tenisač rangiran kao treći nositelj prvog Grand Slama sezone, ni najveći hazarderi nisu očekivali da će se Đoković pokraj svjetskog broja jedan probiti u finale. No, ovogodišnji Australian Open očito nije plodno tlo za kockare.

Nedosanjani san Rogera Federera da bi konačno mogao do sva četiri Grand Slama razbio je Novak Đoković već na samom početku godine. Ono što su mnogi predviđali, da je Đoković osim Nadala na zemlji jedini igrač koji se u ovom trenutku može suprotstaviti Federeru, danas se obistinilo u Melbourne Parku.

Federer je znao što ga čeka, ali bio je nemoćan

Federer je znao što ga čeka, ali nije imao odgovora, nije imao strategiju kojom bi se obranio, čak ni kad je breakom skočio na 4:3 pa došao nadomak seta (5:3). Đoković nije gubio niti jednog trenutka gubio pribranost, čvrsto uvjeren da je izbor taktike (pritisak na Federerov forhend) i tempa bio pravi. Nanizao je četiri gema servirajući fantastično i razarajući Federera bekendom. Švicarca, koji je 209 tjedana na nedodirljivom mjestu prvog tenisača na planeti, izdao je njegov elitni udarac, forhend, baš u trenutku kad se odlučivalo o prevlasti u prvom setu.

Teško je reći da je meč odlučen u drugom setu pri 2:1 i break lopti koju je Đoković stigao skoro u gledalištu i čudesnim bekendom uhvatio crtu, ali je sigurno da je veliki Roger tada bio uzdrman do temelja. Đoković je u tren oka otišao na 5:1, Federer je zaprijetio povratkom, ali samo do 5:3.

U trećem setu nade, branitelj naslova i trostruki osvajač trofeja u Melbourneu nije uspio iskoristiti četiri break lopte i dvije set lopte u 12 gemu! Rogeru nije bio dovoljno ni 3:1 ni 5:4 u trinaestoj igri. Đoković igrao kao u snu. Servirao je fantastično, ne zbog 13 asova (Federer 10), nego zbog trenutka kad je upravo servisom spašavao break lopte na početku trećeg seta i u tie breaku. Sačuvao je hladnu glavu čak i onda kad mu je sudac izrekao opomenu zbog predugog loptanja između servisa te odgovorio winnerom ili asom. 

Đoković na tragu Marija Ančića i Guge Kuertena

Srušiti Federera u tri seta na Grand Slamu dosad je pošlo za rukom samo Mariju Ančiću u Wimbledonu 2002. i Gustavu Kuertenu u Roland Garrosu 2004.

"Neopisivo sam sretan. Nema dileme, to je moj meč karijere. Manje-više sve što sam zamislio sam i realizirao. Servirao sam fenomenalno. No, trebam se sada okrenuti finalu. Neočekivanom finalu: Tsonga i ja. Tko je to očekivao? Bit će veliki meč, dat ću sve od sebe. To je velika prilika", rekao je Nole između ostalog nakon meča.

Srpska teniska bajka dobit će epilog ovog vikenda u Melbourneu. Dvostruko finale: Ana Ivanović u ženskoj i Novak Đoković u muškoj konkurenciji. To su do sad mogle samo teniske (i ne samo teniske) velesile.

"Iznenađen sam kako sam se dobro nosio s pritiskom"

"Nevjerojatan je, neopisiv osjećaj u tri seta pobijediti najboljeg igrača svijeta i jednog od najboljih koje je ovaj sport ikad imao. Jako, jako sam ponosan na sebe", zadihano je, ali i oduševljeno nakon meča pričao Đoković.

Federeru dominacija ovoga puta nije pomogla. Svjetski je broj jedan i prije, doduše u rijetkim prilikama, gubio, ali danas doista nije imao šanse. Đoković još ne može doći k sebi.

"Teško je igrati protiv čovjeka koji je dominantan na svim površinama i proteklih godina samo niže uspjehe. I sam sam iznenađen koliko sam se dobro nosio s pritiskom, u najvažnijim sam trenucima igrao svoj najbolji tenis", izreferirao je Nole.

Roger Federer pred novinare je izašao namršten. Ima za to dobre razloge, ali na kraju mu nije preostalo ništa drugo nego da čestita boljem protivniku.

"Pogodio je više važnih lopti od mene; nisam imao sreće. Puno toga ovisi o formi u kakvoj tog dana igrate. Nije moguće uvijek igrati najbolji tenis", kazao je Federer i pomalo se ironično osvrnuo na mit o njegovoj nepobjedivosti: "Stvorio sam čudovište koje mora pobijediti na svakom turniru. No, ni polufinale nije tako loše".

Momir Jelovac
Foto: AFP

Pročitajte više