Skromni dječak s nevjerojatno teškim djetinjstvom je danas hrvatski junak

Foto: Profimedia

HRVATSKA je još jednom potvrdila da je nogometna sila i plasirala se na Europsko prvenstvo, što će joj biti sedmo veliko natjecanje u nizu i trinaesto od njih 15 nakon osamostaljenja. Porazima od Turske i Walesa u predzadnjem ciklusu kompromitirala je šanse, ali je na kraju došla do toga da o plasmanu odlučuje sama, na domaćem terenu protiv Armenije.

Igrala se 43. minuta utakmice kada je Hrvatska dugo kombinirala oko kaznenog prostora gostiju. Na kraju je lopta stigla do Borne Sose, a on ju je ubacio između prve stative i sredine gola. Tamo je utrčao Ante Budimir, naklonio se i glavom, pokazat će se, zabio najveći gol svoje karijere.

Često osporavan i od javnosti i od struke, napadač malene i javnosti nepoznate Osasune je u zadnjih par sezona prošao čitav reprezentativni put - od prvotimca do čovjeka koji nije ni na pretpozivu, više puta. Floskule su u pravilu zadnji korak između argumentacije i demagogije, ali nekad ne postoji bolji način za opisati ono što se dogodilo.

Ako je itko svojim ponašanjem i formom zaslužio takvu nagradu, onda je to Budimir.

Hrvatska je reprezentacija deset zvijezda i jednog skromnog radnika koji ju je odveo na Euro

Već je nadaleko i naširoko opjevan njegov čin dobrote u kojem je pomogao starijoj ženi oboljeloj od raka dojke da stigne na vrijeme u bolnicu na sjeveru Španjolske, što je potaknulo njezinu kćer da preko društvenih mreža zahvali Osasuni što u klub dovodi "dobre ljude, a ne zvijezde".

Ta epizoda ukratko opisuje hrvatskog napadača. U momčadi koja ima svjetske marke poput Luke Modrića, Joška Gvardiola ili Matea Kovačića, Budimir djeluje kao tip kojeg ni izgledom ni stavom nećete razlikovati od čovjeka koji iza vas stoji u redu u pekari.

"Za Europsko prvenstvo sam tražio mlađeg napadača, ali nitko nije pokazao više od Ante Budimira. On je strpljivo radio i nije galamio po novinama, iako je bio pozivan da kaže nešto negativno. Danas ga je dragi Bog nagradio", poručio je i Zlatko Dalić nakon susreta.

Iza njegove skromnosti stoji i pomalo tužna priča. Danas muškarac je kao dječak sa samo par mjeseci izgubio oca u prometnoj nesreći, a zbog rata je njegova obitelj iz Ozimica kraj Žepča pobjegla u Veliku Goricu kad je Budimiru bilo samo godinu dana. 

Daleko je to od pomalo inkubatorskih uvjeta kojima su izložena nogometno talentirana djeca u zapadnom svijetu. Njegova igra u suštini savršeno ocrtava njegov život. Nije magičan igrač čije poteze ćete pamtiti i prepričavati, ali je ogroman radnik i borac koji je u zadnjem ciklusu pokazao da nije samo mister simpatičnosti, nego po potrebi i vrlo vrijedan igrač za ovu momčad.

Danas je jedan od najefikasnijih napadača La Lige. Hrvatska je napokon shvatila kako ga treba koristiti

Već u prvoj minuti susreta vidjeli smo situaciju u kakvima se može koristiti Budimir. Hrvatska je povela akciju preko lijeve strane, a Joško Gvardiol nije imao previše rješenja. Poslao je dugu loptu prema Budimiru koji se uvukao iza leđa veznoj liniji Armenaca.

Dobio je duel i zadržao loptu te ju ostavio Modriću. Jednim potezom je Hrvatska osvojila dvadesetak metara prostora i ušla u zadnju trećinu terena bez problema. I igra u završnici bila je idealna za takav tip napadača.

Hrvatska je uputila čak 38 centaršuteva i bilo je dovoljno da jedan sjedne na pravo mjesto. Takva brojka može sugerirati i nedostatak drugih mehanizama u zadnjoj trećini terena, ali sad je Hrvatska konačno imala skakački dovoljno moćnog igrača kojim se može opravdati taj podatak.

Budimir nije klasa u puno segmenata igre, ali u onima u kojima je dobar je europska elita ili barem blizu nje. Ove sezone je jedan od najefikasnijih napadača La Lige i jedan od najboljih target mana koji kupi sve visoke lopte. U reprezentaciji je i puno bolji i aktivniji u obrani i presingu od čitave konkurencije.

U eri u kojoj se Dalić često žali da nema napadača, često se preskakalo igrača koji je u tri sezone prije toga zabio osam, osam pa jedanaest golova u španjolskom prvenstvu, i to u dresovima Mallorce i Osasune. Od toga je samo četiri gola dao iz penala, a prve minute u ovom ciklusu imao je u predzadnjoj utakmici kvalifikacija.

Ovaj gol, prvi u službenoj utakmici za reprezentaciju, i njemu je bio nasušno potreban. Evaluacija vrijednosti od strane javnosti često je gruba i mjeri se jedino golovima. Sada kad je postigao najbitniji u svojoj karijeri, Budimir je konačno svima dokazao da mu je tu mjesto.

Pročitajte više