Skupa odluka UFC-a: Skidanjem McGregora s UFC 200 izgubit će 45 milijuna dolara

Foto: Getty Images/Guliver Image

NE VRATITI Conora McGregora na popis borbi UFC-a 200 je bila vrlo teška odluka za čelnike UFC-a iako su je prikazali kao “piece of cake”. White je samouvjereno izašao pred medije i poručio Ircu kako “ne zna od kud mu da se vratio na fight card”, no vrlo vjerojatno je između medijskih istupa predsjednika UFC-a bilo međusobnih razgovora i pregovaranja na relaciji Las Vegas – Dublin. Da bi jučer i konačno bilo potvrđeno da će Jon Jones i Daniel Cormier predvoditi povijesni event, što znači da je McGregor definitivno prekrižen, a odluka donesena.

Američki mediji, i to oni prilično ozbiljni poput ESPN-a, pišu o kakvoj se zapravo financijskoj žrtvi radilo za elitnu promociju. Žrtvi koja je trebala pokazati kako nekada ipak treba reći dosta i kako je ovo ogledni primjer na kojem su htjeli pokazati da niti jedan pojedinac (borac), ma koliko on popularan i kvalitetan bio, nije veći od same promocije. Usput valja još jednom naglasiti da je UFC sam kriv za problem s McGregorom jer je Irac “čudovište koji su sami proizveli” zbog vlastitih financijskih i drugih motiva. No, kada se Irac oteo kontroli i počeo ponašati kao da je on šef kompanije, braća Fertitta i Dana White su ipak odlučili snažno povući ručnu kočnicu. I zbog njega, ali i zbog drugih koji će slijediti, a kojima bi slično ponašanje moglo pasti na pamet.

Prema pisanju ESPN-a, direktni financijski gubitak uzrokovan micanjem McGregora s popisa borbi UFC-a 200 iznosi oko 45 milijuna dolara. To nisu tek tako bačene brojke, radi se o iznosu koji su analitičari uglednog medija matematički vrlo jasno potkrijepili.

Naime, procjena jest da će razlika u broju prodanih PPV-a u slučaju da UFC 200 predvodi McGregor, odnosno Jones, biti oko 500 tisuća. Dakako, u korist McGregora. Izračun je to koji su dobili prema prosjeku posljednjih evenata gdje su u glavnim ulogama bili jedan odnosno drugi borac. Kada znate da cijena jednog PPV-a u SAD-u iznosi i do 70 dolara, dođete lako do podatka da je tu gubitak već oko 36.7 milijuna dolara.

Tu su onda i cijene karata koje su kada McGregor nastupa, najskuplje u povijesti UFC-a. Tako je bilo i na UFC-u 196 kada je cijena ulaznica išla od 204 pa sve do 1454 dolara, a konačni utržak je bio povijesno nevjerojatno visok. Kada pak Jones nastupa, cijena karata je ipak mnogo manja, a i prosječni broj prodanih ulaznica je manji. Jones nikada nije dobio priznanje fanova za svoju neospornu kvalitetu te općenito nije lik koji privlači pažnju medija osim kada upada u probleme sa zakonom. Tu možete dodati još 7 milijuna dolara minusa plus razliku u prodanom “merchandiseu”, koja bi prema izračunu ESPN-a ovaj put bila oko 800 tisuća dolara.

I na koncu se može pribrojati i razlika u broju fanova koji će posjetiti UFC 200 fan sajam koji traje tri dana, a za koji ulaznice koštaju od 45 pa sve do 75 dolara. Prema procjeni i tu će elitna promocija izgubiti oko pola milijuna dolara, odnosno 10 tisuća fanova manje će ga posjetiti.

Zbrojeno, radi se o oko 45 milijuna dolara gubitka za UFC što svakako nije mala cifra. Za tvrtku koja vrijedi milijarde i koja će svakako zaraditi ogroman novac od povijesnog UFC-a 200, 45 milijuna dolara gubitka je iznos za koji su očito procijenili da je ipak podnošljiv kako bi se stalo na kraj McGregoru, ali i poslala poruka svim budućim McGregorima koji se misle “oteti kontroli”.

Vjerujemo da odluka nije bila laka jer se radi o značajnom novcu, no to nešto govori i o odnosu UFC-a i McGregora koji je očito već duže vrijeme bio manje idiličan nego što je to izgledalo kada bi White i UFC-ov prvak izašli pred medije. Onaj Danin kiseli osmijeh kada bi McGregor dignuo noge na stol i ponašao se kao da je on vlasnik kompanije i šef u čitavoj priči je otkrivao da se čelnicima UFC-a to u biti nije sviđalo. No, sviđali su im se milijuni koji su se slijevali na UFC-ov račun svaki put kada bi irska senzacija izašla u oktogon pa je onda i noge na stolu nekako lakše podnijeti. U hrvatskom žargonu postoji jedna izreka koja dobro ocrtava ovu situaciju, a glasi “ne možeš biti i pošten i j…” UFC-u je očito dozlogrdilo biti ovo drugo, pa su sada za promjenu malo ovo prvo…

Pročitajte više