BURNA SKUPŠTINA Šukeru još četiri godine na čelu hrvatskog nogometa

Foto: Goran Stanzl,Igor Kralj/Pixell

KAKO se i očekivalo, Davor Šuker dobio je još jedan mandat na čelu HNS. Na burnoj skupštini, koju su napustili predstavnici Hajduka te Jure Bosančić, predstavnik Druge HNL, Davor Šuker uvjerljivo je zadržao čelnu poziciju prvog čovjeka hrvatskog nogometa. Samo je Dario Šimić glasao protiv, Damir Mišković i još dva predstavnika su bili suzdržani, a svi ostali, njih 48,  priklonili su se novom starom šefu HNS-a.

Davor Šuker dobio je novi, četverogodišnji mandat kao predsjednik HNS-a, krovnog nogometnog tijela u zemlji, koje vodi od 5. srpnja 2012. godine. Šuker je bio jedini kandidat na izborima. Prvi put sastala se  Skupština HNS-a u novom sazivu, nakon što je Šukerov Savez, nakon godinu i pol dana opstrukcije, napravio preustroj sukladno Zakonu u sportu.

TIJEK SKUPŠTINE:

15:00 Izabrani su dopredsjednici HNS-a: Tomislav Svetina (Dinamo), Ante Kulušić (čelnik sudačke organizacije), Damir Mišković (Rijeka), Ante Vučemilović (osječki savaz) i Robert Markulin (Slaven Belupo). 

Izabrani su i novi članovi Izvršnog odbora.

Od kandidature za IO odustao je Marko Erceg, čelnik splitsko-dalmatinskog županijskog saveza. Odustao je i Stjepan Merkaš, Šukerov vjerni zagorski saveznik, a otpao je i Viktor Prtenjača iz Zadra.

13:35 Davor Šuker dobio je još jedan mandat na čelu HNS-a. Samo je Dario Šimić glasao protiv, tri glasa su bila suzdržana, a svi ostali podigli su ruku za Šukera

13:20 Skupštinu je napustio i Jure Bosančić, predstavnik Druge HNL

13:10 Predstavnici Hajduka i prvi čovjek Županijskog saveza Splitske županije Marko Erceg napustili su Sheraton.

Sve je počelo kad je riječ dobio Marko Erceg, predsjednik Nogometnog saveza splitsko-dalmatinske županije i pozvao na raspuštanje Skupštine.
 

"Skupština je sazvana po starom poslovniku koji nije usklađen sa statuom što je dokaz nelegitimnosti Skupštijje jer se ne može poslovnik  mijenjati na samoj skupštini. Tražim raspuštanje ove Skupštine i sazivanje nove".
 
Vrbanović je najavio da će to staviti na glasovanje, no, prije glasovanja javio se Ivan Kos, predsjednik Hajduka i dodao:
 
"Ne možemo prihvatiti izmjenu i dopuno dnevnog red. Izborna skupština je sazvana po starom poslovniku, smatramo ovu Izbornu skupštinu nelegalnom, tražim da se opozove ova skupština".
 
Prijedlog je stavljen na glasovanje, ali je odbijen većinom glasova. Odmah nakon toga predstavnici Hajduka su napustili sjedniu i Nogometnog saveza splitsko-dalmatinske županije su napustili sjednicu.

Predsjednik Hajduka Ivan Kos novinarki Indexa je rekao kako Hajduk neće podržati rad nelegalne skupštine i kako se nogomet igra i južno od Bosiljeva te da ljude u HNS-u treba mijenjati

12:50 Počelo je vatreno. Za govornicu je stao predstavnik Hajduka Slaven Marasović, no kako je počeo udarati po HNS-u, isključen mu je mikrofon tako da ga novinari ne mogu čuti, a Vrbanović ga upozorava da se drži dnevnog reda

Slaven Marasović, predsjednik NO "Hajduka" je rekao:
 
''Uz razvoj nogometne igre razvijalo se i sve negativno što poltika i novac povlače za sobom...''
 
Skinuli ton mu ton, a on je govorio oko pet minuta. Davali samo Vrbanovića koji ga je upozoravao da je tema izglasavanje dnevnog reda.
 
''Bit će rasprave o tome što želite, ali to se zove točka razno. Sada nam ne možete govoriti o tome što vam se ne sviđa u hrvatskom nogometu'', rekao mu je Vrbanović.

12:45  Nazočnima se potom obratio Reinhard  Grindel, dopredsjednik UEFA-e i predsjednik Njemačkog nogometnog saveza.

"Prenosim vam najsrdačnije pozdrave UEFA-e i njezina predsjednika Aleksandra Čeferina i želim sve najbolje ovoj skupštini. Kad sam ženi rekao da prije Božića idem na još dva dana u Zagrebu, kazala je – mora da imaš neki dobar razlog za to. A taj razlog je da moj posjet treba reći kako mi u UEFA-i imamo vrlo veliko jedinstvo i iskazujemo golemo poštovanje prema rezultatima svakog saveza. Jedinstvo u UEFA-i znači da pod vodstvom Čeferina ne postoje skupine koje se međusobno svađaju, zapad protiv istoka, veliki protiv manjih saveza. Jaka UEFA pretpostavlja da svi surađujemo i brinemo se za razvoj nogometa.

12:40 Siniša Krajač u pozdravnom govoru 15 minuta drži odu Davoru Šukeru, a nakon njega riječ je dobio Ivica Lovrić, pročelnik Milana Bandića

12:30 Predsjednik Hajduka Ivan Kos odmah je u razgovoru za N1 televiziju osporio legalnost Skupštine.

''Na početku ćemo pokušati osporiti rad skupštine. Nelegalna je, neligitimna, ovo je lakrdija. Poslovnik nije usklađen sa statutom. Premijer je izjavio kako HNS treba što prije provjetriti, ali u savezu treba jaka orkanska bura kako bi se promijenilo sve od A do Ž'', rekao je Ivan Kos, predsjednik Hajduka

12:10 Premda je bilo upitno hoće li se pojaviti Damir Mišković, on je tu. Štoviše, dio je radne skupine i sjedi odmah do Davora Šukera

12:10 Na Skupštini su se pojavili predsjednik Njemačkog nogometnog saveza i dopredsjednik Uefe Reinhard Grindel i brojni gosti iz Uefe.

12 Uoči Izborne Skupštine HNS je uskladio Poslovnik o radu Skupštine s novim Statutom, što je dokaz da  Izborna Skupština nije sazvana u skladu sa Zakonm o sportu. HNS je imao rok od 90 dana da uskladi sve opće i prave akte, no to je učino tek danas, uoči izbora Davora Šukera.

11:30 U Sheraton je stigao i Dario Šimić

11:30 Većina skupštinara već je došla u Sheraton, a ispred samog hotela jako je policijsko osiguranje s velikim brojem vozila i brojnim zaštitarima

U Skupštini HNS-a sada veću zastupljenost imaju klubovi, no kandidacijski proces nije se bitno mijenjao i u njemu su ključnu ulogu imali županijski savezi. Njihovi predstavnici su HNS-ova poluga moći, mahom lokalni političari i profesionalni podizači ruku koji daju legitimitet nogometnoj vlasti, održavajući postojeće stanje te privid demokratičnosti u tom neprobojnom sustavu. S izmjenama Zakona o sportu pala je njihova brojnost u Skupštini koja nakon izmjene Statuta HNS-a broji 59 umjesto 48 članova. Danas će u izboru predsjednika glasati njih 56, jer je u nogometnom savezu Istarske županije te u nogometnom središtu Split došlo do raskola, zbog čega nisu delegirali svoje predstavnike u Skupštinu. 

Županijski dizači ruku i dalje su poluga moći HNS-a

Županijski nogometni savezi daju u Skupštinu po jednog člana (do sada su imali više predstavnika, ovisno o veličini baze, odnosno broju profesionalnih klubova), svaki prvoligaš daje po dva člana, drugoligaši dva člana ukupno, a trećeligaši tri. U Skupštinu ulazi i deset zastupnika klubova stupnjeva natjecanja nižih od Treće HNL, jedan zastupnik udruženja nogometaša klubova, jedan zastupnik udruženja trenera te jedan zastupnik ženskog nogometa.

Unatoč ovim izmjenama, županijska središta bila su ključ izbora u HNS-u jer je za kandidaturu bilo potrebno prikupiti devet njihovih potpisa. Davor Šuker prikupio je 18, a Dario Šimić nije se uspio kandidirati. On svoju borbu nastavlja kao član Skupštine, gdje je predstavnik Hrvatske udruge Nogometni sindikat.

U izbornu utrku u posljednji trenutak uključio se i premijer Andrej Plenković, s jasnom porukom da HNS "treba prozračiti, jer svojim Statutom ne promiče demokratičnost, iako djeluje sukladno zakonu". 

Legalnost akta kojim je Davor Šuker raspisao izbore je upitna, pa je inicijativa Vratimo povjerenje u hrvatski nogomet podnijela prijavu Sportskoj inspekciji. HNS novi Statut nije uskladio s Poslovnikom o radu Skupštine, no to birokratsko pitanje neće utjecati na izbor Davora Šukera.

Miškovićev "treći put"

Ovaj put, on neće biti jednoglasno izabran. Očekuje se da će protiv izbora, uz Darija Šimića, biti predstavnik Splitsko-dalmatinske županije, predstavnici Hajduka te Zadarske i Dubrovačko-neretvanske županije. Ne zna se kome će svoj glas dati ekipa oko Davora Miškovića, koji smatra kako je potpuno nebitno tko je predsjednik HNS-a, dok hrvatski sport zbog financijske katastrofe juri u amaterizam. Mišković je krenuo "trećim putem" - okupio je sve hrvatske klubove i predsjednike Saveza te složio plan za financiranje sporta koji je jučer predstavio predsjedniku sabora Gordanu Jandrokoviću. 

Na današnjoj sjednici, osim predsjednika Saveza, birat će se i njegova vlada, Izvršni odbor. Za 16 fotelja bori se 19 kandidata, a neki od njih su državni dužnosnici pa bi svoje mandate zbog sukoba interesa odmah mogli staviti u mirovanje, kao što je to u srpnju učinila HDZ-ova petorka iz Izvršnog odbora HNS-a. 

Skupština će danas potvrditi završni račun za 2017. i potvrditi proračun za 2018. godinu. 

POPIS ČLANOVA SKUPŠTINE HNS-a

Tomislav Kuzman (Karlovačka županija)

Dubravko Galović (Brodsko-posavska)
Slavko Prišćan (Bjelovarsko-bilogorska)
Josi Mađarić (Koprivničko-križevačka)
Stjepan Merkaš (Krapinsko-zagorska)
Milan Devčić (Ličko-senjska)
Mato Kljajić (Međimurska)
Ante Vučemilović (Osječko-baranjska)
Drago Lucić (Požeško-slavonska)
Ivan Peraić (Primorsko-goranska)
Davor Ivić (Sisačko-moslavačka)
Mladen Bukarica (Šibensko-kninska)
Dražen Posavec (Varaždinska županija)
Renato Romić (Virovitičko-podravska)
Josip Kuterovac (Vukovarsko-srijemska)
Nenad Črnko (Zagrebačka županija)
Davor Šuker (ZNS)
Krešimir Perković (središte Zagreb)
Zlatko Petrač (središte Zagreb)
Marko Žubrinić (središte Zagreb)
Tomislav Černjul (središte Rijeka)
Marko Ćanađija (središte Sjever)
Božo Crnković (središte Sjever)
Damir Japundžić (središte Osijek)
Branka Juhas (središte Osijek)
Tomo Bobek (Cibalia)
Ivan Rimac (Cibalia)
Tomislav Svetina (Dinamo)
Krešimiri Antolić (Dinamo)
Darko Podnar (Istra 1961)
Branko Bubić (Istra 1961)
Tin Dolički (Lokomotiva)
Božidar Šikić (Lokomotiva)
Ivan Meštrović (Osijek)
Igor Gali (Osijek)
Marin Pucar (Sl. Belupo)
Zvonimir Šimunović (Sl. Belupo)
Pero Karatović (Druga HNL)
Marinko Markota (Treća HNL Istok)
Tom Kačinari (Treća HML Zapad)
Darko Kolesarić (ženski nogomet)
Ivo Šušak (predstavnik trenera)
Dario Šimić (Nogometni sindikat)
Marko Erceg (Splitsko-dalmatinska)
Reno Sinovčić (Zadarska)
Ile Toupozović (Dubrovačko-neretvanska)
Ivan Kos (Hajduk)
Slaven Marasović (Hajduk)
Ivan Knežević (Rudeš)
Tomislav Knežević (Rudeš)
Jure Bosančić (Druga HNL)
Stipe Doljanin (Treća HNL Jug)
Vladimir Pavetić (Inter)
Branko Laljak (Inter)
Dejan Sćulac (Rijeka)
Damir Mišković (Rijeka)
 

Pročitajte više