Slaven Belupo izgubio od Galatasaraya

> Prije utakmice zamalo došlo do fizičkog obračuna

> Igrači Galatasaraya za kaznu morali odraditi 25-minutni trening

> Jurčić razočaran predstavom Slaven Belupa

Gosti bili bolji, Slaven poveo iz penala

Farmaceuti su u prvom pretkolu bili daleko najuvjerljiviji hrvatski predstavnik te ukupnim rezultatom 8:4 izbacili albansku Teutu, ali Galatasaray je mnogo jača ekipa protiv koje, prema mišljenju mnogih, Slaven nije imao previše šanse.

Gostujuća momčad bolje je i agresivnije ušla u utakmicu, napadali su igrače Slavena već na dvadesetak metara od gola Koprivničana pokušavajući doći do ranog vodstva, ali je to ipak pošlo za rukom domaćinima.

Sopić je oko sredine terena uzeo loptu igračima Galatasarayja i krenuo u jednu od mnogobrojnih Slavenovih polukontri. Ušao je u šesnaesterac, gdje je srušen, a za sudca nije bilo dvojbe - pokazao je na bijelu točku. Jedanaesterac je sigurno izveo Posavec te tako u 16. minuti doveo Koprivničane do prednosti.

Samo četiri minute kasnije u sličnoj je situaciji bio Bojan Vručina, koji je pao okružen trojicom igrača Galatasarayja u šesnaestercu. Kontakta je bilo, ali francuski sudac Stephane Lannoy ovaj put nije se oglasio. U igri Turaka počela se osjećati nervoza, često su prigovarali sudcu, zbog čega je žuti karton dobio Sas, ali su i nakon primljenog gola više imali loptu u svojim nogama.

Nekoliko je puta sjajnim reakcijama vodstvo Slavena čuvao vratar Iveša, ali u 42. minuti ni on nije mogao pomoći. Dobro je obranio udarac Sukura glavom, ali odbijena lopta došla je do Akmana, koji je bez problema ubacuje u praznu mrežu Farmaceuta.

Šehićev promašaj u stilu Boška Balabana

U drugom poluvremenu nastavljena je dominacija gostujuće ekipe, a domaći su se uglavnom branili i izbacivali loptu iz svoje polovice. Farmaceuti će žaliti za prilikom koju je zapucao Šehić u 67. minuti. Šehić je primio jednu od dugih lopti na rubu šesnaesterca, zahvaljujući lošoj intervenciji Songa ostao sam, prošao i pokraj golmana, a onda u stilu Boška Balabana s pet metara promašio prazan gol.

Turci su pak odigrali koliko je trebalo, a iako se Slaven mučio u obrani, vidjelo se da u igri Galatasarayja još ima rezerve. Pogotkom Yamana u 73. minuti nadmoć na terenu pretvorili su gosti i u rezultatsku prednost, a potom mirno priveli utakmicu kraju. Yamanov udarac iz slobodnjaka išao je u kut vratara Iveše, koji je većinu utakmice spašavao domaće, ali ovdje je loše reagirao, lopta mu je prošla kroz ruke i ukotrljala se u mrežu.

Uzvrat u Istanbulu za Slaven Belupo sigurno neće biti lak. Galatasarayju je možda dovoljno 0:0, ali od njih se nakon večeras viđenog može očekivati samo da pred 20.000 svojih navijača u Istanbulu budu bolji od onog što su prikazali pred 3.500 gledatelja u Koprivnici. A Farmaceuti, čini se, bolje ne mogu. Iako se u okvirima HNL-a radi o solidnoj momčadi, na europskoj pozornici protiv momčadi snažnih poput Galatasarayja nemaju što tražiti.

Sastavi:

Slaven Belupo: Iveša, Bošnjak, Kristić, Poldrugač, Posavec, Šehić, Sopić, Poljak (od 62. Delić), Vručina (od 79. Kresinger), Jajalo (od 46. Šomoci), Radeljić

Galatasaray:  Usak, Song, Sukur, Sas (od 52. Ozbek), Akman, Ucar, Sabri (od 82. Okman), Yaman, Cetin, Guven, Karan

Prvo poluvrijeme

Domaći igrači krenuli su s centra.

Sukur je primio nabacivanje u šesnaestercu Slavena, ali domaći braniči brzo mu oduzimaju loptu u prvom napadu gostiju. Još jednom pokušali su gosti dugim nabacivanjem gurnuti svoje napadače u šansu, ali ovaj put oni joj nisu bili ni blizu, a domaći vratar lako hvata loptu.

U 4. minuti slobodnjak za Slaven s lijeve strane izvodi Posavec, dodaje u šesnaesterac, ali izbijaju gostujući braniči

I idućem napadu gosti pokušavaju iz daljine, Karan puca s 30 metara ali promašuje cijela vrata.

U 8. minuti Slaven je mogao imati dobru priliku, ali Jajalo i Šehić predugo su kombinirali oko 16-erca i izgubili loptu.

Jedanaesterac za Slaven. U 16. minuti jedanaesterac za Slaven Belupo. Sopić je uzeo loptu na centru i utrčao u šesnaesterac Galatasarayja, gdje ga ruše i sudac pokazuje na bijelu točku. Cetin dobiva zbog prekršaja na Sopiću žuti karton.
Gol Slavena. Posavec puca i šalje Usaka u drugu stranu.

Samo nekoliko minuta kasnije ponovo dobra prilika za domaće nogometaše. Vručina pokušava između dvojice u 16-ercu gostiju, ali pada i lopta je za goste.

Turci se ne predaju, nastavljaju napadati ali srećom sve završava bez šuta prema golu.

U 21. minuti duga lopta za Karana u šesnaesterac Slavena, ali on u skoku radi prekršaj na Iveši.

Tri minute kasnije Sopić čisti ispred Sasa i izbija loptu u korner.

Igra se uglavnom oko sredine terena, a već se osjeća nervoza u redovima Galatasarayja, pogotovo kod sve agresivnijeg i nestrpljivijeg Umuta Karana

U 27. minuti loše dodavanje Poljaka za Posavca koji je dolazio po lijevom boku prekinulo je izglednu šansu za Slaven.

Prilika za Galatasaray. U 30. minuti brza akcija gostiju u 16-ercu domaćih, ali sve spašava Iveša. Prekršaj za Galatasaray na više od 30 metara od gola brzo izvode Turci, igrači Slavena su nespremni, a lopta nakon 2 brza dodavanja dolazi do Karana na 6 metara, ali Iveša dobro brani i ispravlja grešku svoje obrane.

U 37. minuti Sopić je sjajnom dugom loptom pronašao Poldrugača na lijevoj strani, a Poldrugač ulazi u šesnaesterac i dobro šutira. Orkan je dobro postavljen i brani udarac.

Minutu kasnije prvi žuti karton na utakmici dobiva gostujući igrač. Hasan Sas nervozno je prigovorio sucu koji ga je kaznio.

Prilika za Galatasaray. Poljak je izgubio loptu kod centra, a u posljednji tren ispred Karana izbijaju domaćini loptu u korner. Akcija se nastavila, Guven je silovito šutirao s više od 20 metara, ali Iveša još jednom brani. Stadionom se prolama: Iveša, Iveša!

Gol za Galatasaray. Strijelac je Ayhan Akman u 42. minuti. Iveša je obranio Sukurov udarac glavom, ali Akman odbijenu loptu lako ubacuje u mrežu s pet metara.

Igrat će se 1 minuta sudačke nadoknade.

Drugo poluvrijeme

Jurčić je u drugom poluvremenu umjesto Jajala ubacio u igru  Dejana Šomocija. 

Na početku drugog poluvremen Slaven Belupo izvodi prvi korner na utakmici. Izvodi ga Posavec, ali ravno u ruke gostujućeg vratara Usaka.

Prilika za Galatasaray. U 48. minuti nakon nabacivanja s desne strane lopta je došla do Akmana na 20-ak metara od gola, ali loše pogađa loptu i njegov volej odlazi visoko iznad gola. Dvije minute kasnije Iveša opet spašava domaću momčad svojom obranom.

U 52. minuti Šehić ubacuje u 16-erac, ali Poldrugač propušta loptu, i ona odlazi izvan terena. Gosti kreću brzo u kontru, ali ništa od svega srećom.

Dugom loptom prema Vručini pokušali su domaći zatim pokrenuti kontru, ali napadač je bio u zaleđu

U 53. minuti Baris Ozbek ulazi na teren umjesto Hasana Sasa.

U 59. minuti Šehić i Vručina imali su izglednu priliku, ali tek je korner za domaće. Nakon kornera lako čiste Turci i opet kreću u napad.

U 62. minuti Mateas Delić ulazi u igru umjesto Poljaka.

Slobodnjak za Slaven s tridesetak metara s lijeve strane izvodi Posavec. Pokušao je ubaciti za Vručinu, ali izbacuju gosti.

Prilika Slavena. U 67. minuti izvrsnu je priliku imao  Šehić. Song se poskliznuo kod svog 16-erca, Šehić mu je ukrao loptu, prošao vratara Galatasaraya, ali onda promašio cijela vrata! Nevjerojatan promašaj.

Gol Galatasaraya. U 71. minuti slobodan udarac  za goste. Sopić je srušio Sukura na dvadesetak metara od gola. Dobra šansa za udarac Galatasarayja, a Sopić je zaradio žuti karton. Slobodan udarac izvodi Volkan Yaman, niska lopta prošla je kroz živi zid, ali i "kroz" Ivešu, koji je nije uspio uhvatiti.

U 79. minuti Jurčić vrši i posljednju izmjenu na utakmici: Kresinger ulazi u igru umjesto Vručine.

U 82. minuti Delić je probio po boku, ubacio u sredinu, ali njegovi suigrači su prespori.

I Feldkmap radi izmjenu, Okan je ušao u igru umjesto Sabrija.

Druga zamjena u redovima Slavena.

Galatasaray je smirio tempo utakmice i polako je privodi kraju, a domaći još uvijek ne uspijevaju izgraditi suvisli napad.

Igrat će se četiri  minute sudačke nadoknade.

Kraj utakmice. Slaven je nadigran i poražen od Galatasarayja, a Turci će uzvrat igrati sa zasluženom prednošću od 2:1.

A.H.
Foto: I.M.A.

Pročitajte više