TRANSFERI

Slaven Bilić, kralj zadnjeg dana engleskog transfer-ludila

Foto: Gulliver / Getty Images

SLAVEN BILIĆ prije dva mjeseca postao je trener West Bromwich Albiona, kultnog engleskog kluba koji se natječe u drugoj ligi. Od Bilića se očekuje da klub iz Championshipa uvede u Premier League. 

Međutim, već na početku naišao je na velike kadrovske probleme. U odnosu na prošlu sezonu, klub je napustilo čak 13 igrača. Šest ih se vratilo s posudbe u matične klubove, pet igrača je otpušteno, a dvojica su prodana. U isto vrijeme doveden je samo jedan novi igrač. 

To su ozbiljne poteškoće s obzirom na to da ogoljelu momčad čeka čak 46 kola maratonskog prvenstva tijekom kojih mora izboriti povratak u Premiership.

Bilić je zato od sredine srpnja putem medija vršio pritisak na klupsko vodstvo da mu omogući pojačanja. Presing se isplatio jer mu je vlasnik kluba, kineski superbogataš Lai Guochuan težak 3,4 milijarde funti, omogućio ofenzivu na tržištu.

Za samo tri tjedna Bilić je dobio devet novih igrača. Što na posudbu, što kupnjom došli su mu: Filip Krovinović, Kenneth Zohore, Semi Ajayi, Darnell Furlong, Romaine Sawyers, Grady Diangana, Charlie Austin, Chris Willock i Matheus Pereira.

Čak četvorica posljednjih došli su mu jučer, zadnjeg dana prijelaznog roka za ulazne transfer u Engleskoj. 

Gust promet u oba smjera Biliću je donio i pozitivnu bilancu.

Na brojna pojačanja potrošio je 19,75 milijuna eura, dok je na ime odšteta za prodane igrače dobio 29,92 milijuna eura. To može zahvaliti transferu napadača Salomona Rondona u Dalian za 18 milijuna eura. 

Pročitajte više