EUROPSKI DINAMO

Slepička i Lecjaks otkrili Česima Dinamovu tajnu: Oni ne prodaju ispod 5 mil. €

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL, EPA

ČEŠKI mediji ovih dana nisu davali značajan prostor dvoboju Dinama i Viktorije Plzen, ali na dan utakmice Sport.cz donio je priču o klubu iz Maksimira, ispričanu uz pomoć dvojice njima bliskih nogometaša koji su igrali za Modre.

"Vrijeme na Maksimiru je stalo. Tartanska staza, tribine daleko od travnjaka, još izgleda kao željeznobetonsko čudovište na kojem je praška Sparta igrala prije 10 godina. Ali njegovi zidovi 'žive' zahvaljujući dobro organiziranoj, prosperitetnoj nogometnoj tvrtki zvanoj Dinamo Zagreb", stoji na početku teksta.

Čehe najviše fascinira količina novca za koju Dinamo uspijeva prodati svoje igrače, o kakvoj njihovi klubovi mogu samo sanjati, te napominje kako je klub svijetu dao Šukera, Modrića i Mandžukića, između ostalih.

"U Češkoj su tri milijuna eura ogroman novac za igrača. Dinamo ne prodaje za manje od pet", rekao je za Sport Miroslav Slepička, slovački napadač koji je s Dinamom osvojio tri naslova prvaka.

"Za pet milijuna možda će prodati najstarije obrambene igrače. Evo, nedavno su Benkovića prodali Leicesteru za više od 14 milijuna", nadovezao se Jan Lecjaks, Dinamov lijevi bek na posudbi u Lokomotivi, koji je rođen baš u Plzenu.

"Dinamo je velik brend u Europi, poput Ajaxa ili nekad Anderlechta. Igrači vole igrati za Dinamo jer znaju da će pobjeđivati", objasnio je Lecjaks.

Sport naglašava kako se put u Europu Dinamovim igračima otvorio još ranih 90-ih zahvaljujući Davoru Šukeru i Zvonimiru Bobanu, a od aktualnih zvijezda ističe Modrića, Mandžukića i Lovrena. Zasluge za njihovu prodaju, naravno, pripisuje Zdravku Mamiću.

"Dinamo je uvelike njegovo dijete. Iako je u Hrvatskoj osuđen zbog iznošenja novca od transfera iz kluba, navodno i dalje vuče konce iz azila u BiH. Bio je na čelu kluba od 2003. i nekoliko puta ušao u Ligu prvaka. I što je najvažnije, dovodio jeftine igrače koje je kasnije skupo preprodao", piše Sport, pa potkrjepljuje Lecjaksovim riječima.

"Ima nos za mlade igrače. Može ih uzdržavati i prodati s ogromnom zaradom. Dinamo je u Hrvatskoj u poziciji Sparte u Češkoj. Ima nepisano pravo na igrače iz svih klubova osim Hajduka, Rijeke i Osijeka i može ih dobiti za maksimalno dva milijuna eura", kaže Lecjaks.

Tekst završava napomenom da navijači ne vole Mamića i da se slažu s presudom, ali da je nogomet u Zagrebu u jako dobrom stanju i da će večeras Maksimir biti krcat.

Pročitajte više