FOTO Kako je nastao mitski Žanov transparent

Foto: Privatna zbirka Ivo Anić (ovo je fotografija iz 1980-ih za koju mnogi smatraju da je prema njoj nastao legendrani lik Žana, premda postoje i neka oprečna mišljenja)

ŽANA OJDANIĆA, koji je prošlog tjedna poginuo pri skoku padobranom, mnogi nazivaju vođom Torcide, iako u toj, kao i mnogim drugim navijačkim skupinama, inzistiraju kako vođe nemaju niti su ga ikada imali.
 
Jači i od sudbine
 
Lik navijača s dugom kosom, popularnom 80-ih godina, sunčanim "cvikama" i maramom na glavi, koji i danas, desetljećima kasnije, krasi nebrojene Torcidine transparente, zastave i murale, napravljen je negdje početkom 2000-ih u kućnoj radinosti Torcidinih kreativaca, baš kao i mnogi drugi transparenti i murali koji su u međuvremenu postali dio bogate Torcidine baštine.
 
Taj logo je nazvan Žan, budući da je Ojdanić bio simbol jake generacije Torcide uoči raspada Jugoslavije.
 
 
 
"Dobio sam informaciju da je to zbog te slike na kojoj sam. Meni je to, kako da kažem... Ne volim ti ja to. Dobio sam dres na tog dugokosca, al` nema šanse da bih ga ja obukao na utakmicu. Jedino ga obučen kad igram balun. To mi je glupost, crnjak mi je to", rekao je Žan u jednom od intervjua prije desetak godina.
 
Međutim, kao i svaka legenda, tako i ova o Žanu ima različite verzije. Neki tvrde da je slavni transparent nastao baš po njegovom liku, drugi će reći da je portret s kultnim likom Torcidaša nastao prema nekim drugim istaknutim pripadnicima Torcide. Ima različitih mišljenja i istina, no ono jedino što se sa sigurnošću zna da je već sada taj logo simbol Splita i dio bogate hajdučke povijesti.
 

Komemoracija Žanu Ojdaniću, ikoni Torcide. Opširnije ovdje: http://goo.gl/lHE7FJ

Posted by Index Sport on 5. April 2016

Pročitajte više