Slovenci ne žele da im Jakov Fak nosi zastavu na otvaranju Igara

Foto: Getty Images/Guliver Image

BIVŠI hrvatski olimpijac Jakov Fak, koji je na Zimskim olimpijskim igrama u Vancouveru za Hrvatsku osvojio brončanu medalju u biatlonu, u Pjongčangu će po drugi put na ZOI-ju nastupiti u dresu Slovenije, ali je odustao od mogućnosti da bude izabran za nositelja slovenske zastave u svečanom mimohodu prilikom otvaranja Igara, potvrdio je u petak slovenski olimpijski odbor.

Onoga tko će tom prilikom nositi slovensku "tribarvnicu", u ponedjeljak će interaktivno, putem Facebooka, izabrati slušatelji i gledatelji slovenskog radija i televizije. Slovenski olimpijski odbor je uz  Faka predložio još i trkačicu na skijama Vesnu Fabjan i hokejaša Mitju Robara. No ponukan negativnim komentarima kako bi bilo čudno da slovensku zastavu nosi Hrvat, Fak je samoinicijativno odustao od kandidature.

Negativne komentare osudilo je vodstvo slovenske krovne sportske organizacije.

"Vodstvo Olimpijskog odbora Slovenije s velikom zabrinutošću i ogorčenjem prati reakcije sportske javnosti i nekih naših medija glede kandidature Jakova Faka. On je sportaš od glave do pete i čovjek velikog moralnog integriteta. Naglašavamo da nikad u sportu nismo dopustili da dolazi do prebrojavanja i odvajanja, jer je sport nešto što povezuje. Tu ćemo ideju i dalje zastupati, pružati Faku svu potporu, a uvjereni smo da u tome imamo potporu cijele dobronamjerne sportske javnosti", naveo je u priopćenju Olimpijski odbor Slovenije, dodavši da će nositelj zastave biti poznat u ponedjeljak nakon glasanja koje će biti upriličeno između 17 i 18 sati tijekom emitiranja emisije na slovenskoj radio postaji Val 202.

Inače, Jakov Fak  je nosio hrvatsku zastavu na otvaranju XXI. ZOI-ja u Vancouveru, a prije njega čast da u svečanom mimohodu nosi hrvatsku zastavu čak tri puta pripala je najboljoj hrvatskoj sportašici svih vremena Janici Kostelić koja je hrvatsku trobojnicu nosila u Naganu 1998., u Salt Lake Cityju 2002. te u Torinu 2006. godine.

Pročitajte više