SLOVENCI SLAVE Jakov Fak osvojio olimpijsko srebro

Foto: Guliver Image/Getty Images

JAKOV FAK osvojio je svoju drugu olimpijsku medalju u karijeri.

Slovenski biatlonac, koji je rođen u Rijeci i koji je ranije nastupao za Hrvatsku, završio je drugi na 20 kilometara iza zlatnog Norvežanina Johannesa Thingnesa Boea. Zaostao je samo pet i pol sekundi.

Fak je ranije pod hrvatskom zastavom osvojio broncu u Vancouveru 2010. godine u sprintu na 10 kilometara. Za njega je ovo peta medalja s velikih natjecanja za Sloveniju, bio je svjetski prvak na 20 km prije šest godina u Ruhpoldingu, te u utrci na 15 km s masovnim startom u Kontiolahtiju prije tri godine. Usto ima i srebro u mješovitoj štafeti te broncu u sprintu. Za Hrvatsku je, uz broncu sa ZOI iz Vancouvera, osvojio i broncu u sprintu sa Svjetskog prvenstva upravo iz Pjongčanga prije devet godina.

 

Za 24-godišnjeg Boea treća utrka u Pjongčangu konačno je donijela veselje, on je pobijedio u osam od 15 ovosezonskih utrka u Svjetskom kupu, samo da bi u sprintu bio 31., a u dohvatnoj utrci 21. Niti treći nastup nije počeo dobro za njega jer je promašio metu već na prvom gađanju. Ipak, do kraja utrke promašio je još samo jednom, a s obzirom na svoju veliku brzinu na stazi i s ta je dva promašaja, zbog kojih je dobio dvije kaznene minute, ostao u igri za osvajanje odličja. Ciljem je Boe prošao u vremenu 48:03.8 minuta.
 
Svih 20 pogodaka imao je brončani Austrijanac, 29-godišnji Landertinger, koji je za Boeom zaostao 14.2 sekunde. Za Landertingera je ovo četvrto odličje sa ZOI, a drugo pojedinačno. Prije četiri godine je u Sočiju osvojio srebro u sprintu, a ima i srebro i broncu iz štafetnih utrka.

Najbolji biatlonac današnjice ispao tragičar
 
Branitelj naslova u ovoj disciplini iz Sočija i najbolji biatlonac današnjice, 29-godišnji Francuz Martin Fourcade, ispao je "tragičar" u Pjongčangu. Fourcade je pogodio svih prvih 18 zadanih meta te bi, s obzirom na svoje trčanje, osvojio zlato da je pogodio jednu od posljednje dvije. No, potpuno netipično za njega, on je dva puta zaredom promašio i na kraju zauzeo peto mjesto s 42.4 sekunde iza Boea.
 

Pročitajte više