Slovenci slave pobjedu nakon 37 godina. Zubčić završio 20. u veleslalomu

Foto: Guliver Image/ Getty Images

HRVATSKI skijaš Filip Zubčić danas je zauzeo 20. mjesto u veleslalomu za Svjetski kup u austrijskom Saalbach-Hinterglemmu, a za pobjednikom Slovencem Žanom Kranjecom zaostao je 4,19 sekundi.

Zubčić je ovim rezultatom drugi put ove sezone osvojio bodove u Svjetskom kupu, početkom ovog mjeseca bio je 13. u veleslalomu u Val d'Isereu.

Kranjec (26) je ostvario svoju prvu pobjedu u Svjetskom kupu u karijeri zahvaljujući odličnoj drugoj vožnji kada se s četvrtog mjesta probio na sam vrh s 19 stotinki ispred drugoplasiranog Švicarca Loica Meillarda, koji je bio treći nakon prve vožnje, odnosno 50 stotinki ispred trećeg Francuza Mathieua Favrea.

Druga pobjeda za Sloveniju u veleslalomu ikada i prva nakon 36 godina

Kranjecu je dosad najbolji rezultat u Svjetskom kupu bio treće mjesto iz veleslaloma u Alta Badiji u prosincu prošle godine.

Slovenski skijaš se okoristio i pogreškama vodeće dvojice nakon prve vožnje, Šveđanina Mattsa Olssona i Austrijanca Manuela Fellera, koji nisu uspjeli završiti drugu vožnju te su tako ostali bez plasmana.

Koliko je ovo velik rezultat za slovensko skijanje pokazuje podatak da je ovo tek druga veleslalomska pobjeda u muškoj konkurenciji za naše zapadne susjede u povijesti. Dosad je u veleslalomu slavio samo Boris Strel, i to prije točno 37 godina u Cortini d'Ampezzo.

Austrijanac Marcel Hirscher, koji je u nedjelju dominirao veleslalomskom utrkom u Alta Badiji i slavio s više od dvije i pol sekunde ispred drugoplasiranog, podlegao je pritisku očekivanja domaćih navijača te je zauzeo tek šesto mjesto sa 77 stotinki zaostatka za Kranjecom.

U redoslijedu veleslalomaša vodi Hirscher s 420 bodova, drugi Francuz Alexis Pinturault ima 224, a treći Norvežanin Henrik Kristoffersen 212, dok u ukupnom redoslijedu Svjetskog kupa vodeći Hirscher ima 520 bodova, drugi je još jedan Austrijanac Max Franz s 341, dok je treći Norvežanin Aksel Lund Svindal s 333.

Zubčić je s 31 bodom 26. u poretku veleslalomaša, a 60. u ukupnom redoslijedu Svjetskog kupa.

Pročitajte više