Slovenska zvijezda skijaških skokova završava karijeru s 31 godinom

Foto: EPA

TROFEJNI slovenski skakač na skijama Peter Prevc (31) objavio je u utorak kako će po završetku ove sezone okončati karijeru. Prema tome, posljednje bi mu natjecanje u karijeri trebalo biti ono na Planici 24. ožujka. "Srce mi je reklo da otvorim novu stranicu u životu. Ideja o umirovljenju je zrela dvije godine, još od Olimpijskih gara u Pekingu", poručio je Prevc.

U svojoj bogatoj karijeri osvojio je naslov ukupnog pobjednika Svjetskog kupa u sezoni 2015./16. te je iste sezone osvojio i naslov pobjednika Novogodišnje turneje. Ukupno je ostvario 23 pobjede u Svjetskom kupu, a imao je uspjeha i na velikim natjecanjima.

Na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu prije dvije godine bio je član slovenske mješovite ekipe koja je osvojila zlato, a ima srebro i iz momčadskog natjecanja s istih Igara. Pojedinačno je osvojio srebro na maloj skakaonici na ZOI-ju 2014. u Sočiju te broncu na velikoj skakaonici također u Sočiju.

Prevcov osobni rekord je skok od 250 metara

Sa svjetskih prvenstava ima pojedinačno srebro s velike skakaonice iz Val di Fiemmea 2013. te momčadske bronce iz Osla 2011. i Val di Fiemmea 2013., dok je posebno uspješan bio na svjetskim prvenstvima u letovima.

Osvojio je naslov svjetskog prvaka u Kulmu 2016., a ima i pojedinačnu broncu iz Harrachova 2014., dok je s reprezentacijom osvojio dva naslova svjetskog prvaka, i to na posljednja dva SP-a u Vikersundu 2022. i prije desetak dana u Kulmu. Osobni rekord mu je čak 250 metara, što je 4.5 metara manje od svjetskog rekorda koji drži Austrijanac Stefan Kraft.

Pročitajte više