Slovenski mediji o "utakmici stoljeća" u Maksimiru

NEKOLIKO dana pred susret u Maksimiru koji su nazvali prvim poluvremenom "utakmice stoljeća" za svoju reprezentaciju, slovenski mediji puni su tema o slovensko-hrvatskim sportskim, pa i političkim pitanjima. 

No malo je pravih analiza i prognoza, a više već poznatih špekulacija o "visokim sigurnosnim rizicima" obiju kvalifikacijskih utakmica.

Jedna od udarnih tema na obje slovenske televizije u utorak bile su izjave slovenskih policijskih dužnosnika o pripremama 400 policajaca koji će kontrolirati navijače na uzvratnom susretu u Ljubljani.

Komercijalna televizija POP-TV prikazivala je u posebnoj emisiji prilog o navijačkim izgredima, sa arhivskim snimcima, uglavnom hrvatskih navijača u "kockastim" dresovima, poentirajući kako hrvatski sportski izgrednici imaju "bogatiju tradiciju" i da im je posebno omiljeno mjesto za izgrede upravo Slovenija.

Sportska tenzija pred susret u Zagrebu nastoji se podići i novinskim prilozima u kojima se za obje utakmice u naslovima ističe da će to biti "bitke" i bojevi" u kojima Slovenci zbog kolektivnog duha imaju veliku šansu da pobijede jednu nogometnu reprezentaciju s područja bivše Jugoslavije.

U tom stilu su i neke izjave slovenskih nogometaša:

"Hrvati su lakši takmac od Jugoslavena", tvrdi u velikom naslovu od srijede ljubljansko "Delo". Riječ je zapravo o izjavi slovenskog reprezentativca Amira Kariča: "Hrvati nas neće podcijeniti onako kao Jugoslaveni s kojima su se susreli na Europskom prvenstvu prije tri godine. Neće nam biti lako, no mislim da su ipak lakši zalogaj u odnosu na Jugoslaviju".


Slovenska televizija objavila je i jedan razgovor s belgijskim igračem koji na osnovi iskustva svoje reprezentacije tvrdi da bi Slovenija morala s Hrvatskom igrati ne sasvim otvoreno, nego organizirano u sredini terena, te računati na kontranapade.

Slovenski poslovni dnevnik "Finance" tvrdi da među slovenskim oglašivačima vlada golemo zanimanje za utakmice u Zagrebu i Ljubljani, pa se za marketinške službe obaju saveza unaprijed može reći da su pobijedile, a izračunao je i vrijednost slovenske i hrvatske reprezentacije na osnovi primanja igrača.

Ukupna primanja hrvatskih reprezentativaca, budući da igraju u više rangiranim klubovima, iznose oko 30 milijuna eura na godinu, dok je taj iznos za slovenske pet puta manji - 6 milijuna eura, a najviše zarađuje glavna zvijezda ekipe, nogometaš portugalske Benfice Zlatko Zahovič. Zahovič je i najbogatiji slovenski nogometaš uopće jer njegova profesionalna karijera traje već 15 godina.

Pročitajte više