Socijalistički gušti: "Neće svijet propasti ako izgubimo!"

NEMA ni traga nervozi na licima Bilićevih odabranika koji se od jučer poslijepodne nalaze u bjeloruskoj prijestolnici. Minsk, grad od 1,8 milijuna stanovnika, već pri slijetanju u zračnu luku odiše socijalističkih štihom, a njegove su znamenitosti većinom posvećene Crvenoj armiji i borbi protiv nacista u Drugom svjetskom ratu. Partizanski grad heroj, razaran više desetaka puta i od 1991. godine prijestolnica samostalne Bjelorusije oduševio je našu delegaciju ljepotom i čistoćom.

Nakon strahopoštovanja koje izaziva niska spomenika na putu od zračne luke do grada, točnije do hotela Europa u kojemu je smještena naša brojna delegacija, uslijedilo je oduševljenje mjestom koje će biti od posebnog značaja za planove hrvatske reprezentacije.

Bilić je sinoć poveo stožer i igrače na trening na stadion Torpeda, dok su jutro zajedno proveli u šetnji gradskim ulicama i trgovima. Iako su trebali ostati u hotelu, trening je zakazan tek za 20 sati, a sastanak s igračima Bilić je pomaknuo za popodne. Tako su reprezentativci ipak završili u razgledavanju, a vrlo brzo i u kafiću.

Hrvatska delegacija izaziva pozornost u gradu kojemu ipak nedostaje nogometna euforija. Očekuje se da će na stadion Dinama sutra navečer (20.15 po hrvatskom vremenu) kvalifikacijski ogled Bjelorusije i Hrvatske privući 30 tisuća ljudi.

Prema zasad dostupnim podacima očekuje se i do 150 hrvatskih navijača koji su se odlučili na dalek put, toliko je vjernih sljedbenika reprezentacije, prema podacima veleposlanstva, dobilo vizu. Putem organizacije službenog kluba njih 33 se zapustilo autobusom prema Minsku. Večeras će reprezentativci odraditi i posljednji trening uoči važne utakmice, na stadionu Dinama, gdje se i igra sutrašnji ogled.

Na put su s reprezentacijom krenuli i članovi IO-a HNS-a: Vićan, Brodarac, Katalenić, Kulušić i Zirdum pa bivši predsjednik HNS-a Mikša, Klarić iz Ministarstva sporta te sveprisutni Mate Lončar. Prema Minsku se uputio i Igor Štimac, a izbornika prate brat Domagoj te menadžer Sanjin Ugarković.

Darijo Srna predvodit će momčad u Minsku, s obzirom da Robi Kovač još uvijek nije zaliječio neugodnu ozljedu stopala. Kapetan je podržao izbornika na press konferenciji:

"Nakon uspjeha i osvajanja Kupa Uefa, ove smo sezone već ispali u pokušaju plasmana u Ligu prvaka. Naravno da su svi razogačarani, no život ide dalje. Slično će biti i ako izgubimo ovje u Minsku. Remi ili poraz neće značiti kraj svijeta, ali trebamo ostaviti srce na terenu. Odigrat ćemo pravih 90 minuta, dat sve od sebe.", usporedio je situaciju u Šahtaru s ovom u reprezentaciji.

Aktualni vlasnici Kupa Uefa, danas Europske lige, od Lige prvaka oprostili su se u ranoj fazi kvalifikacija. Svladala ih je momčad iz Temišvara. No, taj će bolni podatak Srna ostaviti iza sebe. Hrvatska će sutra jurišati s Eduardom, trebalo bi biti nešto lakše...

"Dudu nam je jako nedostajao, znamo svi koliko nam on znači. Nemamo nekog vremena za uigravanje, no bitno je da smo svi zdravi i spremni.", dodao je Srna.

Pročitajte više