Socrates: Ovaj Brazil je dosadan, igraju samo radi pobjede

JEDAN od najboljih brazilskih nogometaša svih vremena i kapetan reprezentacije iz 1982. i 1986. godine, 56-godišnji Doctor Socrates, rekao je da ga igra njegovih sunarodnjaka ne uzbuđuje.

"Brazil svakako može osvojiti naslov svjetskog prvaka, no Španjolci igraju superiorno u odnosu na nas u smislu ljepote i poteza", rekao je vezni nogometaš, koji se može pohvaliti reputacijom kapetana najbolje momčadi u povijesti svjetskih prvenstava koja nije osvojila naslov, onaj u Španjolskoj 1982. godine.

"Nisam ja protiv Brazila. Jednostavno kažem da me nogomet koji igra ova reprezentacija ne može uzbuditi. Brazil se odrekao fantazije u igri, izgubio svoje korijene. U današnja je vremena nogomet biznis. Pobjede su postale sve i utakmicama vlada pragmatizam. Po meni je sramotno da je Brazil prihvatio tu kulturu. Što se financija tiče, mislim da bi Brazil jako dobro mogao prodati svoju reprezentaciju i da igra lijep nogomet. No, svega smo se toga odrekli u zamjenu za ganjanje trofeja."

"Pobjeđivanje ne može biti sve u nogometu, za ime Boga. Umjetnost i ljepota moraju biti također dio nogometne igre."

Socrates je vodio čudesnu reprezentaciju iz 1982.

Kao profinjeni središnji vezni igrač Socrates je predvodio čudesno nadarenu brazilsku momčad iz 1982. godine sa Zicom, Falcaom, Ederom i Juniorom u sastavu. Još prije toga diplomirao je na medicinskom fakultetu. I danas radi kao liječnik sportske medicine u svom rodnom gradu Belemu.

"Ništa ne može pobijediti osjećaj koji imate kad zakoračite na teren kao kapetan brazilske reprezentacije iz 1982. godine i kad slušate himnu svoje domovine prije početka utakmice. Bio sam uvijek oduševljen što sam mogao predstavljati svoju zemlju i nade svog naroda. To je sjećanje koje ću uvijek čuvati."

U četvrtfinalu tog Mundijala Brazil je ispao od Talijana izgubivši 3:2.

"Bilo je to veliko razočaranje, no nikad u životu nisam zažalio niti zbog jednoga nogometnog poraza. Gledam sebe kao filozofa nogometne igre. Što ima bolje od gledanja na nogomet kao na jedini sport koji dopušta takav otklon od realnog?"

"Dunga nije kriv, on radi što mu se kaže"

Kad je u pitanju izbornik Brazila Carlos Dunga, Socrates ga ne smatra odgovornim:

"Dunga nije kriv što Brazil igra kako igra. On je žrtva. Nije bitno uopće tko je izbornik, svatko bi morao usvojiti isti stil, stil igre isključivo na pobjedu. To je tako zato što tako žele njemu nadređeni."

"Ova reprezentacija pobjeđuje, ali nema igrača koji utjelovljuje istinski slobodni duh brazilskog nogometa. Brazil je dosadan. Igrači u nacionalnoj momčadi okovani su pragmatizmom. Možda će se neki od njih pobuniti protiv sustava i izmamiti osmijeh na lica Brazilaca, tko zna."

"Ja nikad igrajući nogomet nisam mislio na novac. Jednostavno sam uživao igrajući ga. Kako zabaviti navijače, o tome sam također mislio."

Engleska je bolja od Brazila, a Rooney je veći od Gascoignea

Socrates je za kraj pohvalio Waynea Rooneyja i englesku nogometnu reprezentaciju rekavši da bi, po njemu, u sudaru Engleza i Brazilaca prednost ovaj put mogli imati Capellovi izabranici.

"Brazil nema igrača kao što je Rooney, koji je danas Engleskoj važniji igrač nego što je Gascoigne bio 1990. godine. Ako se ovaj put na SP-u susretnu Brazil i Engleska, ishod bi konačno mogao pretegnuti na stranu Engleza."

Pročitajte više