Šokantno otkriće: Država stoji iza dopinga ruskih sportaša

Foto: Getty Images/Guliver Image

DOPINŠKI SKANDAL koji trese svijet posljednjih mjeseci dosegao je neslućene razmjere. Prema najnovijem izvještaju WADA-e (Svjetske antidopinške agencije) iza velikog broja slučajeva dopinga kod ruskih sportaša stajala je ruska vlada. Navodi se da je država vodila i sponzorirala program ministarstva sporta u kojem se manipuliralo uzorcima urina uzetima od ruskih sportaša tijekom Zimskih olimpijskih igara u Sočiju 2014. godine, javlja BBC.

Strahuje se da će nova otkrića dovesti do teških sankcija za ruski sport, pa čak i izbacivanja s olimpijskih igara, što javno zazivaju ugledni sportski dužnosnici. Međunarodni olimpijski odbor najavio je da neće oklijevati s kaznama, a odluku su najavili već nakon sutrašnje telefonske sjednice Izvršnog odbora.

Prema navodima "McLarenovog izvješća" (po dr. Richardu McLarenu koji je vodio komisiju zaslužnu za ova otkrića) o ruskom dopingu, laboratorij u Moskvi je po naputku države štitio dopingirane ruske sportaše, a laboratorij u Sočiju je razvio jedinstven sustav zamjena uzoraka kako bi dopingirani sportaši mogli nastupiti na ZOI 2014. kojem je domaćin bio ruski Soči. Sve je, tvrde isti izvori, kontrolirao i nadgledao ministar sporta Rusije Vitalij Mutko uz pomoć sigurnosnih službi.

Grigorij  Rodčenkov, bivši šef ruske anti-dopinške agencije, priznao je da je osobno sudjelovao u dopingiranju ruskih sportaša i olimpijaca, a tvrdi da je i pronašao način kako da otvori posude s uzorcima i zamijeni ih bez da itko primijeti. Rodčenkov je otkrio javnosti i da je niz ruskih sportaša koristio doping u Sočiju, a njih 15 je na Igrama osvojilo medalje.

Dr. McLaren i njegova komisija tvrde da su sve uspjeli dokazati te da su njiove optužbe na račun Rusije 100 posto točne.

Cijeli sustav je navodno uspostavljen 2011. te je provođen sve do 2015. godine, a kroz njega su prošli brojni ruski sportaši koji se natječu u čak 30 različitih sportova. Prema istom izvješću, najviše je uzoraka izgubljeno ili zamijenjeno kod natjecatenja u atletici i bodybuildingu.

"Od njega su imali koristi mnogi ruski sportaši u zimskim i ljetnim olimpijskim sportovima čija su se natjecanja održavala u Rusiji," stoji u izvještaju.

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach ostao je šokiran WADA-inim izvještajem.

"Rezultati ovog izvještaja predstavljaju šokantan i nepredvidiv napad na integritet sporta i olimpijskih igara," kazao je Bach najavivši kako će MOO pažljivo proučiti izvještaj i donijeti odluku.

"MOO neće prezati od donošenja najtežih sankcija protiv pojedinaca ili organizacija," najavio je Bach.

 

Pročitajte više