Šokotin suigrač umro na utakmici

MAĐARSKI napadač lisabonske Benfice, suigrač Tome Šokote, Mikloš Feher umro je u nedjelju navečer nakon što je kolabirao na terenu tijekom nogometne utakmice portugalskog prvenstva protiv Vitorie Guimaraes, javili su portugalski mediji.

Feher (24) se srušio u posljednjoj minuti utakmice pri vodstvu Benfice od 1:0, a umro je nakon što je prebačen u bolnicu. Medicinsko osoblje pokušalo mu je pružiti pomoć na terenu, a zatim je ambulantnim kolima prevezen u bolnicu koja se nalazi odmah pokraj stadiona Vitorie. Državna televizija RTP javila je da je Feher preminuo od posljedica srčanog udara.

Feher je ušao u igru kao zamjena u 60. minuti utakmice.

Smrt mađarskog nogometnog reprezentativca i napadača Benfice, Miklosa Fehera (24) šokirala je portugalsku i mađarsku sportsku javnost.

"Ovo je težak udarac za portugalski, ali i mađarski nogomet. Želim izraziti sućut Miklosevoj obitelji, čelnicima Benfice i Mađarskog nogometnog saveza," kazao je predsjednik Portugalskog nogometnog saveza, te Organizacijskog odbora EURO-a, Gilberto Madail.
Mađar se srušio na travnjak neposredno nakon što mu je sudac Olegario Benquerrenca pokazao žuti karton. Na televizijskoj snimci vidi se kako se Feher nasmijao sucu i potom srušio. Portugalski sportski dnevnik "A Bola" na naslovnoj stranici objavio je Feherovu sliku s naslovom "Posljednji osmijeh Miklosa Fehera 1979-2004,".

"Šokirani smo Feherovom smrću. Miklos je bio jedan o najtalentiranijih mađarskih nogometaša," kazao je glasnogovornik Mađarskog nogometnog saveza (HFA), Andreas Herren. Čelnici HFA nalaze se na Malti gdje će pokušati dogovoriti kalendar natjecanja za kvalifikacije ogleda za plasman na Svjetsko prvenstvo 2006. godine u Njemačkoj. Mađari se nalaze u osmoj skupini sa Švedskom, Bugarskom, Hrvatskom, Maltom i Islandom.

"Feher nikada nije imao zdravstvenih problema. Na svakom je pregledu bio savršenog zdravlja. Zaista mi nije jasno kako je taj mladić preminuo," izjavio je doktor mađarske vrste, Dezso Lejko.

Feher je u Benficu stigao 2002. godine iz Porta, a prije toga igrao je za Sporting Bragu, Salgueiros, GYOR ETO, te Tatabanyu. U mađarskoj reprezentaciji prikupio je 25 nastupa i postigao 11 pogodaka.

Posljednji nogometaš koji je preminuo za vrijeme neke utakmice portugalskog prvenstva bio je igrač Porta, Fernando Pascoal das Neves u prosincu 1973. godine.

Životopis Miklosa Fehera

1979 - rođen 20. srpnja u Tatabanya

1995 - debitirao u mađarskom prvenstvu za Gyori ETO

1997 - izabran za najboljeg mladog nogometaša Mađarske


1998 - prelazi u Porto, u dvije sezone sakupio je deset nastupa i postigao jedan pogodak

1999 - posuđen Salgueirosu, u 14 nastupa postigao 5 pogodaka

2000 - posuđen Bragi, u 26 utakmica postigao 14 pogodaka

2000 - listopad - postigao tri pogotka za mađarsku reprezentaciju u pobjedi protiv Litve (6:1) u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo u Portugalu

2001 - vraća se u Porto, ali nije uspio izboriti mjesto u prvoj momčadi

2002 - prelazi u Benficu, u 17 nastupa prošle sezone postigao je 4 pogotka

Za mlade mađarske reprezentacije upisao je 48 nastupa i postigao 18 pogodaka, dok je za A vrstu u 25 nastupa postigao 11 pogodaka.

Pročitajte više