Southgate: Za ovu Hrvatsku nema teške utakmice

Foto: EPA-EFE

ENGLESKA sutra u 15 sati na Wembleyju dočekuje Hrvatsku u odlučujućoj utakmici Lige nacija.

Rezultati by SofaScore

I jednoj i drugoj momčadi za prolazak na final four treba pobjeda, dok bi eventualnim remijem iz skupine prošla Španjolska. U prvom susretu na praznoj Rujevici bilo je 0:0 i Hrvatska bi ostanak u ligi A osigurala i remijem s barem jednim postignutim golom, a u tom slučaju bi u nižu ligu ispala Engleska.

Hrvatska je u svojoj povijesti dvaput gostovala na Wembleyju. U studenom 2007. Bilićeva Hrvatska je senzacionalno slavila 3:2 i tako izbacila Englesku s Europskog prvenstva, no Englezi su se revanširali dvije godine kasnije kad su u kvalifikacijama za SP razbili Hrvatsku 5:1.

No i Hrvati i Englezi najviše pamte polufinale Svjetskog prvenstva u Rusiji u kojem je Hrvatska u produžetku slavila 2:1, a te utakmice se na press konferenciji prisjetio i engleski izbornik Gareth Southgate.

"Nismo zaboravili tu utakmicu, ali Engleska se jako promijenila u ova četiri mjeseca. Pojačali smo momčad, doveli nekoliko novih mladih igrača i malo promijenili sustav igre. Engleska reprezentacija stalno napreduje. To smo pokazali sinoć u prijateljskoj utakmici protiv Sjedinjenih Država, a pokazat ćemo i protiv Hrvatske", rekao je Southgate.

Hrvatska je u četvrtak u dramatičnoj završnici pobijedila Španjolsku 3:2 i tako si kupila šansu da pobjedom na Wembleyju osigura prvo mjesto i final four Lige nacija. Engleska je za to vrijeme imala puno lakšu prijateljsku utakmicu protiv SAD-a koju je dobila 3:0.

Za Hrvatsku nema teških utakmica

"Ne mislim da je za Hrvatsku problem što je igrala tako tešku utakmicu prije tri dana. Za ovu hrvatsku reprezentaciju nema teške utakmice, a to smo vidjeli i u Rusiji. Prije utakmice s nama su dvaput igrali produžetke i pucali penale, onda su i protiv nas igrali produžetak i pobijedili. Hrvati za svoju zemlju igraju s jako puno ponosa, baš kao i mi. Koliko im reprezentacija znači vidjelo se baš i u utakmici protiv Španjolske kad su burno s navijačima proslavili pobjedu", rekao je engleski izbornik.

Kao ni utakmicu u Moskvi, Southgate nije zaboravio ni spomenuti težak poraz od Hrvatske 2007. koji je Englesku stajao EP-a.

"Sjećam se te utakmice, kako ne bih. Slaven Bilić je imao nevjerojatan psihološki utjecaj na tu momčad, a neki igrači koji su se tad tek probijali u momčad danas su najbolji hrvatski igrači. No, mislim da ta utakmica nema baš nikakvog utjecaja na sutrašnju. Engleska je danas potpuno drukčija momčad koja igra potpuno drukčiji nogomet i tu se ne mogu povlačiti nikakve paralele. Očekujem odličnu utakmicu i budite sigurni da neće biti 0:0 pet minuta prije kraja. Ako i bude, Engleska u tom slučaju sigurno neće čuvati loptu kako bi ostala u prvoj ligi nego će ići po pobjedu i doigravanje", zaključio je Southgate.

Pročitajte više