Sovjetsko-židovska groznica uzdrmala Otok

ŠOK ODRŽAVANJA Europskog prvenstva bez prisustva Engleske i dalje potresa stanovnike najveće države na Otoku, ali interes se iz njihovog dvorišta rapidno preselio u Tel Aviv.

Utakmicu na Ramat Ganu vjerojatno će gledati više Engleza nego Izraelaca, a u subotu navečer zastave s Davidovom zvijezdom na londonskim ulicama nikog neće iznenaditi. Posebno ako se Guus Hiddink iz Tel Aviva ne vrati s tri očekivana boda. A engleski mediji u međuvremenu pumpaju atmosferu do neslućenih visina.

Teorije zavjere u nogometu relativno su česta stvar, ali ovoga puta situacija je drastično izmakla kontroli. Sportski program televizije Sky tako je prenio informaciju koja navodno potječe od Liverpoolovog fizioterapeuta, a prema kojoj Yossi Benayoun uopće nije ozlijeđen. Njegovo navodno zdravstveno stanje, tvrdi Sky, samo je izlika zbog odluke da Benayoun ne igra, donesene uslijed židovsko-ruske zavjere protiv Gordog Albiona.

Puno se piše i o ruskom utjecaju kod UEFA-e zahvaljujući kojoj Hiddinkovim momcima pravdu neće dijeliti prvotno imenovani Fandel, sudac koji je zakinuo Spartak protiv Celtica u trećem pretkolu Lige prvaka, već iznudili da zviždaljka padne u ruke talijanskom stručnjaku Farini.

Samouvjereni Guus Hiddink, koji uporno izjavljuje kako poraz u Tel Avivu nije opcija nakon sveg truda kojeg su njegovi momci uložili, u međuvremenu navodno provodi "hrvatski model". Nizozemac za kormilom ruske barke svojim je reprezentativcima navodno predstavio kroz snimku utakmice Hrvatske i Izraela ne bi li im objasnio kako na Ramat Ganu zabiti četiri gola. Ali i ne primiti tri.

Istovremeno se nastavlja i linč protiv omraženog Macce. Iako su brojni bivši i sadašnji nogometaši stali u obranu Stevea McClarena, gotovo jednak broj stručnjaka i dalje traži njegovu glavu, a mediji i javnost slažu se naravno s ovim potonjima. McClarenu nikako nije svejedno, iako pokušava odaslati drugačiju sliku.

"I dosad sam imao problema, sigurno ću ih imati i dalje, ali uvjeren sam da ću preživjeti na klupi Engleske. Jedina nesigurnost je naš plasman na Europsko prvenstvo, moja izbornička pozicija je sigurna", uvjeravao je Macca engleske novinare nakon što je očito dobio pozitivan feedback od čelnika FA-ja s kojima je ranije imao "informativni razgovor."

Za stanje ga u njegovoj reprezentaciji, pak, nitko gotovo da i ne pita. Jasno je da to više nije bitno. Mnogo je važnija utakmica koju će McClaren, kaže, gledati iz svog naslonjača u društvu obitelji. "Odluka o plasmanu više nije na nama. Moramo se nadati da će Izraelci odigrati dobru utakmicu protiv Rusije. Ali i dalje vjerujem kako će utakmica na Wembleyju protiv Hrvatske biti ključna."

Uoči pripremne utakmice protiv Austrije McClaren je čini se izgubio i povjerenje Michaela Owena. Igrač koji je prije nekoliko dana ustao u izbornikovu obranu, danas je promijenio mišljenje poručivši da McClaren mora preuzeti odgovornost ukoliko se Engleska ne kvalificira.

"Premiership je najjača liga na svijetu, morali smo proći skupinu. Nije problem samo u porazu u Moskvi, iako se o njemu najviše priča. Već smo prije njega bespotrebno izgubili previše bodova, a posebno nas je koštao remi s Makedonijom kod kuće. No, analize ćemo ostaviti za kasnije, sad se moramo skoncentrirati na Hrvatsku i dati sve od sebe da ih pobijedimo. Čak i ako nam to ne bude ništa značilo", komentirao je Owen.

P.V.
Foto: AFP

Pročitajte više