SP rukomet: Uvjerljive Ruskinje i Ukrajinke

PRVI susreti 5. kola Svjetskoga prvenstva rukometašica koje se održava u Hrvatskoj nisu donijeli nikakva iznenađenja.

Završni dan u Splitu počeo je utakmicom koja je odlučivala o zadnjoj i predzadnjoj poziciji u skupini A. U derbiju začelja Brazil je uzeo prve bodove pobijedivši Australke 30:19. Susret su nešto bolje otvorile Južnoamerikanke, ali se Australke nakon desetak minuta bude. Vrlo brzo stižu ?4 zaostatak da bi u 26. minuti stigle do 12:10 vodstva. Do odmora Brazilke su se s dva pogotka pobrinule za poravnanje rezultata.Prekretnica se dogodila u 44. minuti. Tada Brazil inicira 8:0 seriju na koju Australija nije pronašla odgovor. Najefikasnija u redovima Brazila bila je Aline Rosas sa šest pogodaka, dok je najraspoloženija Australka bila Shelley Roy također sa šest pogodaka.

Utakmica koja nije ni o čemu odlučivala donijela je petu pobjedu Ruskinja u skupini B, 31:16 protiv Češke.Kvaliteta je u potpunosti bila na strani svjetskih prvakinja, bez obzira na okolnosti - potpunu nevažnost ovog dvoboja za konačni poredak u skupini, izostanak dviju važnih igračica, Poltorackaje i Karejeve, koje su se danas odmarale... Njihov doprinos maksimalno dobro upotpunila je Ljudmila Postonova, s 11 golova. Češka je imala tradicionalno dobru Petru Čumplovu - i ništa više, što nije bilo dovoljno ni za pristojan poraz.Počelo je s neočekivanih 6:3 za Čehinje, uz tri gola Čumplove, a nastavilo po predviđanjima. Visoki ruski blok bio je nepremostiva prepreka za suparnice, a brzi protunapadi ili polukontre napravili su ostatak posla. Do poluvremena je bilo već 15:10, a u drugom dijelu je to munjevito još više išlo na rusku stranu. Lagodan dan za kraj, oproštaj od Poreča kojeg su "pokorile" maksimalnim učinkom.

Kineskinje su se pobjedom nad Obalom Bjelokosti (31:26) oprostile od ovog natjecanja. Vidjeli smo utakmicu s dva različita poluvremena, u prvom su Afrikanke igrale dobro i vodile na poluvremenu s dva pogotka razlike. U drugom poluvremenu su dominirale Kineskinje, koje igraju bolje, a snaga igračica Obale Bjelokosti polako slabi. Afrikanke su se držale sve do posljednjih desetak minuta. U 53. minuti rezultat je 23:22 za Kinu, nakon čega Kineskinje postižu četiri uzastopna pogotka i odlaze na nedostižnih 27:22.Za to su najzaslužnije Weiwei Li sa 11 i Chao Zhai sa osam zgoditaka. Najbolji strijelac u redovima Obale Bjelokosti ovog puta nije bila Elodie Mambo, koja se morala zadovoljiti sa osam lopti u mreži protivnica, već odlična Alimata Dosso, koja je postigla devet pogodaka.

Ukrajina je visokom pobjedom u posljednjem susretu nad Japanom (39:30) ostvarila upravo ono što je i očekivala. Nakon pobjede nad Norveškom i remija s Rumunjskom, ovom pobjedom osigurale su put u drugi krug natjecanja. Japan je, iako to rezultat ne pokazuje, dosta namučio Ukrajinu na putu ka visokoj pobjedi, u 17. minuti bilo je 11:11, a do 24. minute Japanke imaju velikih 17:13. Ukrajina je u tom razdoblju igrala izrazito loše u napadu s velikim brojem tehničkih pogrešaka. Do kraja poluvremena Ukrajina uspijeva tek smanjiti rezultat na 19:18.Drugi dio u potpunosti pripada Ukrajini. Od samog početka povremena igraju čvrsto u obrani i angažirano i efikasno u napadu i njihova prednost sve više raste, do konačnih 39:30. Najefikasnije u sastavu Ukrajine bile su Cigica s 13 pogodaka i Rajkhel s pet pogodaka, dok je prvo ime u sastavu Japana bila Hayafune s devet golova.

REZULTATI:

SKUPINA A (SPLIT)

BRAZIL - AUSTRALIJA 30:19

SKUPINA B (POREČ):

RUSIJA - ČEŠKA 31:16

SKUPINA C (KARLOVAC)

UKRAJINA - JAPAN 39:30

SKUPINA D (ČAKOVEC):

KINA - OBALA BJELOKOSTI 31:26

Pročitajte više