SP u plivanju: Posljednjeg dana dva svjetska rekorda

SVJETSKO plivačko prvenstvo u malim bazenima u Indianapolisu završilo je s dva svjetska rekorda, Australka Brooke Hanson osvojila je šestu zlatnu medalju, a 31godišnja Amerikanka Jenny Thompson zaključila je sjajnu karijeru.

Jenny Thompson okončala je karijeru u istom gradu gdje je prije 17 godina ostavila prve tragove na međunarodnoj sceni. Upravo je u Indianapolisu 1987. na Panameričkim igrama, osvojivši dva zlata i broncu, naznačila da je pred njom velika karijera. U međuvremenu osvojila je 84 medalje na međunarodnim natjecanjima, a sa 12 olimpijskih medalja, od čega osam zlatnih, postala je najuspješnija Amerikanka u povijesti olimpijskih igara. Posljednjeg dana SP-a u Indianapolisu domogla se još jedne medalje, bronce na 100m leptir. Sa dva zlata, srebrom i broncom, koje je osvojila na SP-u u Indianapolisu, dokazala je da još uvijek spada u vrh svjetskog plivanja.

"Bio je ovo sjajan završetak. Okončala sam karijeru u istom gradu gdje sam počela. Nije sve u odličjima i rekordima, ali moram priznati da je predivan osjećaj kad se opraštaš s medaljama oko vrata", izjavila je Jenny Thompson, koju očekuje završetak studija medicine i karijera u pedijatriji.

Dvadesetšestogodišnja Australka Brooke Hanson, koja je na OI u Ateni osvojila zlato i srebro, u Indianapolisu je ušla u povijest kao prva kojoj je uspjelo na svjetskom prvenstvu u malim bazenima osvojiti šest zlatnih medalja. Do šestog zlata stigla je na 200m prsno. Kad su pitanju olimpijske igre i svjetska prvenstva samo su još Mark Spitz, Kristin Otto, Ian Thorpe i Michael Phelps osvojili po šest zlatnih odličja.

Amerikanac Aaron Peirsol posljednjeg je dana sudejelovao u rušenju dva svjetska rekorda. Prvo je na 200m leđno plivao 1:50.52 minutu, i tako je za 12 stotinki poboljšao rekord kojeg je postavio u ožujku ove godine, a potom je bio član američke štafete koja je na 4x100 mješovito za 29 stotinki popravila svjetski rekord kojeg je na Šveučilišnom prvenstvu SAD-a postavila štafeta Sveučilišta Teksas. Vrijeme novog svjetskog rekorda, kojeg su isplivali Aaron Peirsol, Brendan Hansen, Ian Crocker i Jason Lezak, iznosi 3:25.09 minute.

U najtežoj disciplini na 1.500m slobodno zlato je pripalo Rusu Juriju Prilukovu, koji je na OI u Ateni bio četvrti.

U pet dana u Indianapolisu su postavljena četiri svjetska rekorda (muški 4x100 mješovito, muški 50m leptir, muški 200m leđno i žene 4x100 mješovito) i pet rekorda svjetskih prvenstava, a natjecanja je vidjelo više od 71.000 gledatelja.

Na ljestvici medalja na najvišem mjestu su završili Amerikanci sa 41 odličjem. Osvojili su 21 zlatnu, te po 10 srebrnih i brončanih medalja. Druga je Australija sa ukupno 29 medalja (7 zlatnih, 15 srebrnih i 7 brončanih).

Pročitajte više