Špaco-show u Maksimiru: Jednog dana i mi ćemo imati ljude kao što je Mamić



ODALO ga je raspoloženje i koliko god Špaco Poklepović tvrdio da "ne može čestitati utakmici", show koji je izveo na press konferenciji nakon utakmice sugerirao je zadovoljstvo. Nakon što je bez dlake na jeziku progovorio o neuspjeloj taktici "lijevka" kojom je želio zatvoriti bokove i otvoriti sredinu, Špaco se bacio na lekciju o osnovama nogometne igre. Dijelio je packe svima: novinarima, Jurčiću, Sharbinijima i Mamićima. Atmosfera kakva se u plavim salonima rijetko doživi.

"Igrači obje momčadi pokazali su kakvu-takvu igru koja nije rezultirala pogocima. Moji su trčali i borili se, ali nisu do kraja izvršili taktičke zamisli koje smo se dogovorili. Mi smo sredinu probili jednom... Ne, nismo bili dovoljno agresivni. Igrali smo kao curice. Tu se trebala tražiti šanse za kontre. Tražio sam da se začepi Mandžukić, koji je dobar igrač, ali je malo i bezobrazan. Da bi postao odličan, mora biti malo finiji. Znam da se vama učinilo da smo 'riješili' Mandžukića, ali to baš i nije tako", krenuo je Špaco pa nastavio iznositi podatke koji ga zapanjuju:

"Kao iskusan trener preferiram viteštvo. Hrvatski nogomet odavno je u silaznoj putanji, jer kakve ćemo sponzore dovesti bez infrastrukture i radnih navika? Na putu prema dolje smo i zbog nedostatka trke i brzine. Što vrijedi da igrač pretrči deset kilometara, kad nijednom nije krenuo u šprint? Od cijele trke, tri je posto šprinta. Ljudi, to nije nogomet."

Igra se, tvrdi Špaco, neće poboljšati povećanjem klubova u ligi, već vježbanjem.

"Borim se isključivo za nogometnu izvedbu. A ona se vježba od vrtića. Znate, kod nas sve ide obrnuto proporcionalno. Najprije treba stvoriti igrača pa momčad, pa igru, pa tek onda slijedi zarada. Vani u startu dobiješ lovu da izgradiš momčad i igru. Od nas trenera traži se čudo... Ma tko će to napraviti na ovakav način. Zato nam treba i pomoć vas novinara. Ukažite na probleme, a ne tražite senzaciju u nekakvoj penetraciji. Čestitam svom kolegi Jurčiću koji perfektno vodi Dinamo i neka Mamiću ne pada napamet potjerati ga."

Pohvale je dobio i Zdravko Mamić, čovjek koji je u Maksimir donio milijune.

"Doći će i kod nas neki novi ljudi koji znaju poslovati. Vi imate milijune, Mamić vam je sve napravio, a opet ga ne volite."

Spreman je odgovor imao Špaco i na upit o nevidljivom Anasu Sharbiniju;

"PItate me zašto ne igra, a sve sam mu otvorio. Zašto on prođe tri igrača i ne zabije gol?"

Zašto je onda uopće u Hajduku, upitao je kolega.

"Da ga potjeram? A tko će nama vratiti tri milijuna eura?"

Pročitajte više