Spahija: Cibona je kvalitetna, ne mogu garantirati pobjedu

PREMIJERNI nastup Lietuvos Rytasa u Euroligi dogodit će se upravo u Draženovom domu, tvrđavi Dražena Anzulovića, koja u posljednje vrijeme i ne izgleda toliko čvrsto kako bi trebala. Nakon pljuske u Vršcu, Cibona će pokušati zaliječiti rane pobjedom protiv momčadi kojom upravlja još uvijek aktualni izbornik naše košarkaške reprezentacije, Neven Spahija.

Kako nam je i sam priznao tijekom kratkog razgovora, Spahija je svoje beogradske rane koliko-toliko zaliječio odlaskom u Litvu, iako neki, u što smo se i sami uvjerili proteklih dana, zaboravu ne daju mjesta.

Ipak, Spahiji u dalekoj Litvi, među pobornicima poznate košarkaške škole, sve ide prema planu. U prvenstvu su još uvijek neporaženi, a Euroliga sa sobom će donijeti još mnogo toga pozitivnog. Možda se Spahiji posreći, pa prvu pobjedu upiše upravo protiv Cibone.

"Mi smo prvenstveno došli odigrati jednu dobru utakmicu. Teško je reći tko bi iz nje mogao izaći kao pobjednik, jer se radi o prvom susretu. Ovo je naša premijera u Euroligi, i ne krijem da će biti teško." - kazao je Spahija.

"Cibona ima kvalitetna imena i potrebno iskustvo, dok je moja momčad prošle godine osvojila ULEB Kup. Zaista je teško davati bilo kakva prognoze, s obzirom da se radi u prvoj utakmici." - nastavio je trener litavske momčadi.

"Sasvim je jasno da bismo iz te utakmice voljeli izaći kao pobjednici, ali ne mogu ništa garantirati." - dodao je Spahija.

Iako s izbornikom nismo imali namjeru razgovarati o medijskom prepucavanju koje već danima traje između bivših reprezentativaca okupljenih pod imenom Generacija 92 i HKS-a, točnije Danka Radića, pitanja su se nametala sama od sebe.

"Smatram da posljednje priopćenje Generacije 92 ipak teži k jednom normalnom odnosu. Sve se može reći na jedan civiliziran način, to uopće nije sporno. Ako žele razgovarati, mi smo uvijek tu, ali taj razgovor mora biti na određenom nivou. Reprezentaciji smo uoči Eurobasketa omogućili kvalitetne pripreme, stvorili smo jedan određeni kult i tko ima nešto protiv toga, neka se slodobno obrati HKS-u. Mi se nemamo čega sramiti." - kazao je Spahija.

Među redovima Lieetuvos Rytasa nalaze se i dva Hrvata; Ivan Tomas i Haris Mujezinović. Od potonjeg Spahija mnogo očekuje, dok je Tomas jedna od zamjena s izuzetno "šarene" klupe.

Mujezinović bi se trebao skupa s Stelmahersom, Javtokasom, Houseom i Nielsenom naći u udarnoj Spahijinoj petorci, dok će Anzulović najvjerojatnije od prve minute na parket poslati Marcelića, Penna, Rančića, Skelina i Davisona.

Koliko će Ciboni nedostajati ozlijeđeni Žuža i Baždarić, ostaje za vidjeti. Anzulovića bi prije mogle pokopati strahovite oscilacije u igri, nego izostanak pojedinaca, jer adekvatnih zamjena pod Tornjem zaista ne nedostaje.

Utakmica je na rasporedu u 20.45, ali najavljivanog televizijskog prijenosa ipak neće biti. Kako doznajemo, krivnju za to snosi jedna mađarska agencija koje je kupila TV prava od Eurolige.

D.R.

Pročitajte više