KOŠARKAŠI OSTALI BEZ IGARA

Spahija: Ova Hrvatska nije momčad

Foto: Guliver, Pixell

HRVATSKA košarkaška reprezentacija ostala je bez izgleda za plasman na Olimpijske igre u Tokiju nakon što je u polufinalu kvalifikacijskog turnira za OI, kojem je domaćin Split, izgubila od Njemačke 76:86.

Hrvatska neće ići na svoje pete olimpijske igre, a Njemačka će svoju priliku tražiti u nedjelju u finalu protiv Brazila koji vodi Aco Petrović.

Hrvatskoj nije pomogla niti fantastična predstava Bojana Bogdanović koji je ubacio 38 koševa.

Nakon uvjerljivog poraza od Brazila i teško izborene pobjede protiv Tunisa, Hrvatska protiv Njemačke nije imala pravo na još jedan pogrešan korak. Samo je pobjeda ostavljala nadu za plasman na OI, dok je poraz značio i kraj. Na koncu su odabranici Veljka Mršića izgubili s 10 razlike, premda su osam minuta prije kraja imali 10 koševa viška.

No, Hrvatska je u zadnjih nekoliko minuta totalno potonula. Nekoliko nelogičnih poteza Veljka Mršića, katastrofalne rotacije i umor Bojana Bogdanovića značili su totalni krah Hrvatske.

Za komentar smo nazvali bivšeg hrvatskog izbornika Nevena Spahiju koji je prije dva dana bio siguran da će Hrvatska dobiti Nijemce i sutra u finalu igrati s Brazilom.

''Pritisak je razlog poraza''

"Očito sam loš prognozer. Zaista sam vjerovao da možemo dobiti Nijemce i plasirati se u finale s Brazilom, ali nakon odgledane utakmice moram biti iskren i priznati da smo podbacili. Nema dvojbe da ova momčad, čak i ovakva kakva je, mora i može bolje. No, mislim da hrvatski igrači nisu izdržali pritisak i da je to ključni razlog poraza", kazao nam je Spahija odmah na početku pa nastavio:

"Njemačka je loše ušla u ovaj turnir i nadao sam se da ih možemo dobiti, no oni su se uspjeli podići u pravom trenutku, a mi nismo znali reagirati na pravi način. Da, ponavljam, teret pritiska je bio prevelik i igrači se s tim nisu znali nositi."

Hrvatska u fazi napada nije odigrala praktički niti jednu uigranu akciju. Sve se svelo na improvizaciju i na taktiku "daj Bogdanoviću loptu pa što on napravi". S takvom igrom u napadu ovakva Hrvatske ne može dobiti nikoga, a kad očajnoj igri u napadu pridodamo i kaos u obrani u zadnjih desetak minuta, onda je poraz logičan. 

''Babo ne može sam. Imamo dobre pojedince, ali nemamo momčad''

"Da, slažem se, ali Bogdanović nije odradio pripreme s ovom momčadi. Došao je par dana prije turnira. Također, Žižić i Planinić nisu tu bili od početka. Da je Babo bar došao sedam-osam dana ranije, vjerujem da bi sve to skupa bilo bolje, ali nije. U vrhunskoj košarci ne možeš doći na dan turnira i očekivati da ćeš odigrati dobro. Mi smo ekipa s odličnim pojedincima, ali očito nismo momčad.  Slab smo tim, puno slabiji i od Brazila i od Njemačke. Veljko nije uspio u tako kratkom periodu uigrati momčad i zato smo i u napadu i u obrani igrali loše. Imali smo u zadnjoj četvrtini +10, ali treba biti iskren i kazati da to nije bio plod neke naše igre nego isključivo genijalnosti i kvalitete Bojana Bogdanovića", kazao je Spahija kojeg smo upitali je li ovo realnost hrvatske košarke.

"U ovom trenutku i u ovim okolnostima - možda, ali Hrvatska sigurno može i mora bolje. Trebamo znati da nam je nedostajalo nekoliko krucijalnih igrača. Da su ovdje bili Simon, Šarić i Zubac, nema sumnje da bi priča bila drugačija i da bi se vjerojatno plasirali na Igre. Nažalost, to se nije dogodilo", zaključio je Spahija.

Pročitajte više