Spahijini puleni slabi i za Cibonu

U SUSRETU prvog kola B skupine košarkaške Eurolige Cibona je u Zagrebu pred 2.500 gledatelja pobijedila litavski Lietuvos Rytas, kojeg vodi hrvatski stručnjak Neven Spahija, 68:57 (17:7, 26:26, 15:11, 10:13).

Najefikasniji u redovima "Vukova" bili su Penn (18 koševa i 6 skokova), Kus (15) i Marcelić (10), dok su Rytas predvodili House (11), Mujezinović (11) i Javtokas (10).

Sam rezultat malo će reći o realnom stanju koje je vladalo na parketu Dražnovog doma. Iznenađujuće slabi gosti, ali i iznenađujuće dobra Cibonina obrana na samom je početku susreta napravila razliku.

Lietuvos Rytas u niti jednom trenutku nije uspio doći do prednosti, s čime se nimalo ne umanjava vidljiva kvaliteta među njegovim redovima. Uz katastrofalan šut i brojne pogreške nije se moglo ozbiljnije zaprijetiti Cibosima.

Iako u igri Anzulovićeve momčadi nije bilo nekog posebnog naboja, ljepote, a kamoli atraktivnosti, dva boda nikome neće škoditi, kao niti prednost od 11 koševa razlike.

Najraspoloženiji je bio povratnik Scoonie Pen sa 18 koševa, šest sokokova i dvije ukradene lopte. Što se trebalo dogoditi da play bez ijedne asistencije ipak uspije razbuditi momčad, teško je za objasniti. Konkretnije bi zato bilo spomenti Davora Kusa; njegovu eksploziju zaista nismo očekivali. 15 njegovih koševa, tri skoka i jedna asistencija uvelike su utjecali na statistiku cjele momčadi.

Među Litavcima ne smijemo zaboraviti na Ivana Tomasa, koji je na početku druge četvrtine napravio odličan posao. Započeo je s tricom, a završio s pet iznuđenih osobnih pogreški.

Izostanak Marina Baždarića na šuterskoj poziciji osjetio se gotovo kao i nikakav učinak Damira Rančića. Rančić se sasvim sigurno htio suprostaviti Spahiji na jedan ozbiljniji način, dok je Spahija potiho priželjkivao pobjedu baš protiv Cibone. No, ni jedno niti drugo, eto, nije se dogodilo.

Frederic House i Haris Mujezinović igrali su čvrsto i agresivno, dok je Stelmahers ipak prespor za napadačku igru kojoj teži njegovi suigrači. Ne može se reći da Spahijina momčad nije imala priliku napasti, naročito  pri kraju treće četvrtine kad su se uspjeli približiti na devet razlike.

No, ono što su košarkaši Lietuvosa uspjeli promašiti u svojoj premijernoj euroligaškoj utakmici, teško da će im Spahija lako progledati kroz prste. Zaškripalo je u srijedu s obje strane. Cibona je Lietuvosu pokonilla čak 19 napadačkih skokova, pa će na tom segmentu Anzulović morati poduzeti stanovite kokake, naravno, ukoliko želi vidjeti drugi krug.

Spahija se nakon utakmic ispričao gledateljima na mizernoj izvedbi svoje momčadi.

"Večeras sam vodio momčad bez raspoloženog igrača, kad vam je šut iz igre 29 posto, onda teško da možete pobijediti ikoga, a kamoli Cibonu. Već sam naglasio kako će načim na koji će moji igrači ući u svoju prvu euroligašku utakmicu biti presudan. I upravo se to i dogodilo, nisu se snašli i igrali su, blago rečeno, loše.

Anzulović može biti zadovoljan osvojenim bodovima, ali nikako i kompletnom slikom koju je ostavila njegova momčad.

"Svih 40 minuta radili smo rudarski, jedino smo na taj način mogli dobiti utakmicu. Nije to bilo neko umiranje u ljepoti, jednostavno smo se uspjeli nametnuti. Spriječili smo njihov šut, ali smo u tranziciiji bili jako loši. Isto tako imali smo problema s njihovim skokovima." - kazao je trener Cibone.

"Svakako moram napomenuti da  ove sezone još nismo odigrali utakmicu, a da nam nisu izostalabarem dva igrača. Govoreći o Euroligi, odnosno o našim ambicijama, moramo biti realni. Drugi krug bi trebao biti naš prioritet, slično kao što je bio i lanjskoj, meni vrlo dragoj ekipi. Mislim da smo premalo vrednovali prošlogodišnju momčad. Tko je zamijenio Popa, Sesara, Fitcha? Skupili smo što smo mogli. Više sam očekivao Rančića, to je sigurno. Ali trebamo ga i čekat ćemo ga koliko god to bude potrebno." - zaključio je Anzulović.

Pročitajte više