Španjolci: Jamčevinu od milijun eura za Danija Alvesa će platiti Neymarov otac

Foto: EPA

SUD U BARCELONI donio je odluku o puštanju Danija Alvesa iz zatvora uz jamčevinu od milijun eura do izricanja konačne presude Brazilcu. Podsjetimo, jedan od najtrofejnijih nogometaša u povijesti nepravomoćno je osuđen na četiri i pol godine zatvora zbog silovanja. Presuđeno je da je 30. prosinca 2022. u VIP dijelu noćnog kluba u Barceloni silovao 23-godišnju djevojku. Suđenje nekadašnjem nogometašu završeno je 7. veljače ove godine, a presudu je saznao 15 dana kasnije.

Ranije je njegov zahtjev za jamčevinom bio odbijan zbog straha da bi pobjegao u Brazil, koji ne izručuje svoje državljane osuđene na zatvor u drugim državama. Tvrdi se da je strah od toga sada smanjen. Alves je bio pritvoren od 20. siječnja prošle godine. To znači da je tamo proveo jednu godinu i dva mjeseca, a to vrijeme mu se ubraja u služenje kazne na koju je nepravomoćno osuđen.

Tako dolazimo do toga da Alves, usprkos tome što je sredinom veljače osuđen na 4 i pol godine zatvora zbog teškog kaznenog djela, može biti slobodan već u svibnju ove godine. Razlog je odredba španjolskog zakona prema kojoj nakon odsluženja trećine kazne može tražiti prijevremeno puštanje na slobodu. Uz novčanu kaznu od 150.000 eura, Alves je dobio zabranu pristupa žrtvi u razdoblju od devet i pol godina, a sljedećih pet bit će nadziran na slobodi.

Jamčevinu će platiti Neymarov otac

Katalonske novine La Vanguardia otkrivaju nam nove informacije. Neymarov otac je taj koji će platiti jamčevinu od milijun eura, čime će bivši suigrač njegovog sina biti pušten na slobodu. Otac brazilske zvijezde nedavno je ponudio pomoć bivšem braniču Barcelone te će platiti jamčevinu za njegovo oslobađanje. Jasno je da se radi o novcu kojim prvenstveno raspolaže sam Neymar, koji je već ranije pomogao svom dugogodišnjem suigraču.

Naime, brazilski mediji objavili su nakon presude u veljači kako je jednu od ključnih uloga na putu do umanjene kazne za Alvesa imao baš Neymar. Tužiteljstvo je za Alvesa tražilo od devet do maksimalnih 12 godina zatvora. Neymar i njegova obitelj napravili su sve što su mogli da pomognu Alvesu. Kazna je smanjena jer je primijenjena olakšavajuća okolnost naknade štete, s obzirom na to da je prije suđenja žrtvi isplaćeno 150.000 eura. Taj novac dala je Neymarova obitelj, a osim toga, Alvesu je "posudila" Gustava Xista, jednog od najstarijih pravnih zastupnika kompanija Neymarovog oca.

Pročitajte više