Španjolci su nas nekoliko puta rasplakali, ali jedne pobjede Hrvatske se svi sjećamo

Foto: Getty Images / Guliver Image

HRVATSKI rukometaši igrat će u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva protiv Španjolske, koja je eliminirala Brazil (28:27). Povijest dvoboja s reprezentacijom s Pireneja je duga. No, izdvajaju se neke legendarne utakmice, koje je Hrvatska pobjeđivala, ali i one koje je izgubila od spomenutog rivala. 
 
Hrvatska i Španjolska do sada su igrale 22 puta, uz 15 pobjeda naših rukometaša, te sedam poraza. Ipak, u velikim susretima češće je znala slaviti Španjolska. No, krenimo redom.
 
Povijesna pobjeda u Portugalu
 
Kada govorimo o pobjedama Hrvatske tu je zlatna 2003. godina i nevjerojatno polufinale Svjetskog prvenstva u Portugalu, a finale je nakon dramatične završnice izborila najmlađa reprezentacija natjecanja.
 
Španjolci su u jednom trenutku imali čak i šest golova prednosti, ali se u drugom poluvremenu probudio Šola, a Červar je u Goluži, Metličiću i Valčiću pronašao napad koji je vratio Hrvatsku u utakmicu. Na krilima Džombe i Metličića Hrvatska je povela, da bi Romero pet sekundi prije kraja zabio za 26:26 i produžetke.
 

 

 
Nakon prvog produžetka Hrvatska je imala gol prednosti, a u drugom je Džomba sa sedam metara izjednačio i spriječio pobjedu Španjolske. Napeto je bilo i u drugih deset minuta, igralo se "gol za gol", a posljednje četiri minute Červar je na terenu imao igrača manje. Masip je izjednačio na 37:37, ali Španjolska je izgubila loptu u napadu i tu je bio kraj. Lacković i Kaleb postigli su golove za 39:37 i donijeli Hrvatskoj finale Svjetskog prvenstva, drugo u povijesti nakon osvojenog srebra na Islandu 1995. godine. A, nakon toga smo postali i prvaci svijeta preko Njemačke. 

Španjolska osveta u Tunisu
 
No, Španjolci su se uspjeli osvetiti 2005. u Tunisu i slaviti u finalu Svjetskog prvenstva s 40:34. Juan Garcia izludio je Hrvatsku s 11 golova, dok Ivano Balić sa šest nije uspio probuditi momčad, koja je tijekom cijelog susreta gubila ogromnom razlikom. Jednostavno, Španjolci su radili što su htjeli. Bila je to bolna lekcija za zlatnu hrvatsku generaciju

 
Porazi u borbi za broncu i polufinalu
 
Novi veliki sudar dvije momčadi imale su na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. Španjolska je u utakmici za broncu slavila s 35:29 te poslala Hrvatsku kući bez medalje. Ponovno je Garcia činio čuda, iako je zabio pet golova, dok na drugoj strani Domagoj Duvnjak, poput Balića tri godine ranije, nije uspio trgnuti ekipu nakon izgubljenog polufinala od Francuske (25:23).
 
Stari poznanici susreli su se i 2014. u reprizi za treće mjesto na Europskom prvenstvu u Danskoj. I, ponovno je slavila Španjolska - ovog puta 29:28 u tijesnom dvoboju. Duvnjak je opet vodio momčad s osam golova, ali je protivnik slavio zahvaljujući sjajnoj partiji Joana Canellasa s osam, te Julena Aguinagaldea sa sedam golova. 
 

 

 
I na kraju, prošle godine na Euru u Poljskoj opet je Hrvatska ostala kratkih rukava. Španjolska je na krilima Garcije i Rivera s po šest pogodaka pobijedila 33:29 te se plasirala u finale, gdje nije uspjela protiv Njemačke. 

Pročitajte više