Španjolska bacila rukavicu Nizozemskoj i Portugalu

NAJBOLJU utakmicu dosadašnjeg dijela Eura gledali smo u kišnom Innsbrucku gdje je Furija furiozno pregazila (4:1) Rusiju uz tri sjajna gola Davida Ville.

Španjolska razbila Rusiju sa 4:1 i istaknula kandidaturu za europski naslov

Cijela utakmica je bila obostrano otvorena i koliko god je konačni rezultat nagrada Španjolcima, toliko je donekle i nepravedan prema Rusima, koji su se hrabro i otvorenog garda suprotstavili reprezentaciji koja ima sve: odličnog golmana, čvrstu obranu, fantaziste sposobne uvijek podvaliti loptu za najbolji dvojac špiceva na Euru: Torres - Villa.

Opasnost kod Španjolske jednako vreba od prvog strijelca Liverpoola, lijevog beka i rezerve Fabregasa

Koliko je Španjolska sposobna i koliko u toj momčadi ima unutarnjih rezervi, govori i ne samo to što je u njoj rezerva i Cesc Fabregas, nego što je još opasnija postala kada je iz igre izašao Fernando Torres, jer lopte Silve i ubačenog Fabregasa, a večeras i lijevog beka Capdeville su pola gola, ali ne baš za svakoga, nego za ubitačnog egzekutora Davida Villu.

Ako su u prvom dijelu Rusi i uspjeli par puta proći kroz možda odveć plemenitu, a premalo destruktivnu španjolsku sredinu, nisu imali završni ubod, jer Sičev ipak nije klasa Pogrebnjaka,  a drugi ruski napadač Pavljučenko iako raspoložen, nije mogao sam. Šteta za Ruse što Hiddink nije poveo Keržakova, jer itekako bi im dobro došao.

Zato Aragones nema tih briga: Villa i Torres su otrov za svaku obranu u svojim klubovima, ali dok mnogi veliki napadači u paru u reprezentaciji što zbog ega, a što zbog neusklađenosti, nisu uspjeli tvoriti ubojite dvojce kao što se od njih očekivalo, kod Španjolaca se na današnjoj utakmici nije vidio taj problem.

Pohvalna nesebičnost Torresa

Kod prvog gola kojeg su utrpali Rusiji to se najbolje vidjelo: Torres je bio takoreći pred praznim golom, ali je bez razmišljanja vratio loptu Villi koji nije mogao promašiti.

Odmah potom su Rusi preko Žirjanova pogodili vratnicu, a ljubomoru kod njih su svakako pobudili Španjolci akcijom za drugi gol, kada je 60 metara terena pokriveno i mreža zatresena sa četiri dodira i tri igrača.

Smanjenje broja napadača za Španjolsku znači dodatnu ubojitost

U drugom poluvremenu su Rusi stisli jer Hiddink nije želio potpisati predaju bez borbe i počelo je opasno curiti kroz sredinu a Aragones na to odgovara izvodeći pravi mali mat za Hiddinka; vadi Torresa i uvodi Fabregasa. Rezultat: Španjolska je još moćnija i efikasnija, ali ne iz kontri i čekanja, nego nametanjem igre!

Redaju se prilike Ville, Senne i Silve, dok na drugoj strani odgovara tek usamljeni Pavljučenko, kojem nije pomogao Adamov, napadač kojeg je Hiddink uveo očajno izvodeći još jednu zamjenu, Bistrova.

Pavljučenko jedini sposoban zabiti kod Rusa

Koliko znače barem tek dva igrača svjetske klase pokazao je treći gol Španjolaca 15 minuta prije kraja; Fabregas i Villa su pokazali zašto su među nekoliko najboljih veznjaka i napadača na svijetu.

Rusi se ni nakon toga nisu raspali, a kao što je pravedno da su zabili barem jedan gol, tako je pošteno da ga je postigao upravo Roman Pavljučenko. Krenuli su Hiddinkovi igrači i na junački juriš za potpuni preokret i Semak je naprosto morao loptu minutu prije kraja poslati u gol, umjesto da se vrtio i namještao na petercu.

Fabregas mu je zato pokazao kako se to radi u nastavku akcije na drugoj strani, kada je zasluženo i pošteno postigao zgoditak.

Z.A.
Foto: AFP

Pročitajte više